Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hypotheekbeschermer

Hypotheekbeschermer

De hypotheekbeschermer staat ook wel bekend als de ‘woonlastenverzekering’. Dit is een verzekering die je naast je hypotheek kunt afsluiten. Je beschermt jezelf daarmee tegen problemen met het betalen van je maandlasten als je inkomen (deels) wegvalt door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Een hypotheekbeschermer is soms wel en soms niet nodig bij het afsluiten van een hypotheek. Onze financieel adviseurs kunnen je hier eerlijk en persoonlijk advies over geven als jij een hypotheek afsluit.

Persoonlijk advies aanvragen

 

Wat is een hypotheekbeschermer?

Als je tijdelijk deels of volledig arbeidsongeschikt of werkloos bent, dan kun je in de problemen komen met de betaling van je maandlasten. Je ontvangt dan immers minder of zelfs geen inkomen. Dit risico kun je afdekken door een hypotheekbeschermer af te sluiten bij de aanvraag van je hypotheek. Mocht je dan arbeidsongeschikt of werkloos raken, dan ontvang je een maandelijkse uitkering. Daarmee kun je alsnog de maandlasten betalen.

Uiteraard is die uitkering wel aan voorwaarden gebonden. Wat die voorwaarden zijn? Daarover maak je afspraken als jij bij het afsluiten van de hypotheekbeschermer een passende dekking kiest. Wil je bijvoorbeeld direct bij arbeidsongeschiktheid al een bedrag ontvangen? Of is het voor jou prima als je pas een uitkering krijgt wanneer je langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent? Dek je alleen arbeidsongeschiktheid of ook werkloosheid af? De gekozen dekking is ook bepalend voor de premie die je betaalt.

Marleen OverduinLet op: Voor het afsluiten van een hypotheekbeschermer moet je een gezondheidsverklaring invullen. Daarin beantwoord je vragen over je gezondheid. Die antwoorden neemt de verzekeraar mee in zijn besluit om jou al dan niet te verzekeren.

Is een hypotheekbeschermer voor mij nodig?

Het kan heel verstandig zijn om een hypotheekbeschermer af te sluiten. Dat geldt bijvoorbeeld als je voor de betaling van de maandlasten sterk afhankelijk bent van jouw inkomen of dat van je partner. Als één van jullie dan werkloos raakt, kan het een probleem worden om de hypotheek te blijven betalen. Ook als je een beroep hebt met een hoog risico op arbeidsongeschikt raken, kan een hypotheekbeschermer slim zijn.

Maar niet altijd is een hypotheekbeschermer nodig. Heb je bijvoorbeeld lage maandlasten of veel spaargeld? Misschien is de hypotheekbeschermer dan niet nodig.

Oscar NoorlagTip: Laat je altijd goed informeren door een financieel adviseur in je keuze voor wel/niet een hypotheekbeschermer afsluiten. Een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je passend advies geven over waar jij goed aan doet. Is de hypotheekbeschermer voor jou minder relevant? Dan zal diegene het ook eerlijk laten weten.

Wij adviseren je over je hypotheek én verzekeringen

Bij de keuze voor verzekeringen ga je niet over één nacht ijs. Gelukkig zijn de hypotheekadviseurs van Van Bruggen Adviesgroep ook uitstekend thuis in verzekeringen. Zij vertellen je graag waar je verstandig aan doet qua hypotheek én verzekeringen. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Mensen vragen ook

Voor de hypotheekbeschermer betaal je maandelijks een bedrag aan premie. Hoeveel dat is, hangt af van de dekking die je hebt gekozen en van persoonlijke factoren. Zo ga je meer premie betalen naarmate je ouder wordt. Is jouw kans op uitval groter door een medisch verleden? Dan moet je misschien ook een extra opslag betalen. Onze hypotheekadviseurs kunnen voor je uitrekenen hoeveel premie jij gaat betalen bij de verzekeraar van jouw keuze.

Nee helaas, het is niet mogelijk om een huis te kopen als je in de ziektewet zit. Ook niet als je in een re-integratietraject zit. Dit geeft de hypotheekaanbieder namelijk veel onzekerheid (kun je ooit weer werken, wanneer kun je gaan werken en voor hoeveel uur dan?). Heb je een partner die niet in de ziektewet zit en gewoon werkt, dan kun je mogelijk wel een huis kopen. Dit doe je dan op basis van het inkomen van je partner. Dat betekent wel een wat lagere maximale hypotheek dan als jouw inkomen ook meegenomen zou worden.