Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering af? Dan vraagt de verzekeraar je om daarvoor een gezondheidsverklaring in te vullen. Hierin beantwoord je vragen over je gezondheid en je medisch verleden. Zodra je de verklaring hebt ingevuld, gaat een medisch adviseur je gezondheid beoordelen. Op basis daarvan bepaalt de verzekeraar of zij jou accepteren voor de verzekering en, zo ja, welke voorwaarden en premie ze daarvoor rekenen.

Wil je om te beginnen weten welke verzekeringen voor jou wel en niet nuttig zijn? Onze financieel adviseurs laten het je graag eerlijk weten in een kosteloos eerste gesprek.

Gratis eerste gesprek

 

Waarom een gezondheidsverklaring?

Aan de hand van de gezondheidsverklaring bepaalt de verzekeraar hoe groot het risico is dat zij een bedrag moeten uitkeren vanwege overlijden of arbeidsongeschiktheid als ze jou verzekeren. Zo brengen mensen met een hogere leeftijd en lichamelijke klachten een groter risico voor verzekeraars met zich mee. Door de gezondheidsverklaring krijgt de verzekeraar hier zicht op.

Oscar NoorlagLet op: Een hoger gezondheidsrisico kan betekenen dat de verzekeraar jou niet wil verzekeren óf dat je een hogere premie betaalt.

Wat gebeurt er op basis van je gezondheidsverklaring?

Zodra je je gezondheidsverklaring hebt ingeleverd, gaat een verzekeringsarts die beoordelen. Die arts velt een oordeel over jouw risico op overlijden of arbeidsongeschiktheid. Uit zijn oordeel kunnen drie adviezen voortkomen:

  • Het risico voor de verzekeraar is gemiddeld. Je krijgt de aangevraagde verzekering en hoeft geen hogere premie te betalen.
  • Het risico voor de verzekeraar is hoger dan gemiddeld. Daarom vraagt de verzekeraar je om een hogere premie te betalen.
  • Het risico voor de verzekeraar is te hoog als ze jou zouden verzekeren. De medisch adviseur geeft de verzekeraar als advies om jou niet te verzekeren. Je kunt hier bezwaar tegen maken als je het er niet mee eens bent.

 

Verzekeringsadvies nodig?

Heb je een vraag over een nieuwe of bestaande verzekering? Onze financieel adviseurs zijn goed thuis in verzekeringen en laten je graag weten waar jij qua verzekeringen goed aan doet. Altijd op een eerlijke en onafhankelijke manier met jouw belang in plaats van dat van de verzekeraar voorop. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan!

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Soms wel. Je hebt de gezondheidsverklaring niet nodig voor je hypotheek, maar wel voor de arbeidsongeschiktheids- of overlijdensrisicoverzekering die je mogelijk wilt aanvragen. Soms stelt de hypotheekaanbieder een overlijdensrisicoverzekering verplicht.

In de gezondheidsverklaring vind je vooral vragen over je medische geschiedenis en je huidige leefstijl. Het gaat dan bijvoorbeeld om vragen over waarom je in het verleden bij een huisarts of specialist bent geweest, vragen over medicijngebruik en vragen over of je rookt en alcohol en/of drugs gebruikt. Je moet alle vragen naar waarheid beantwoorden.