Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bankspaarhypotheek

Bankspaarhypotheek

De bankspaarhypotheek is een hypotheekvorm die je vroeger, voor 2013, kon afsluiten. Het is een variant op de spaarhypotheek. Bij een bankspaarhypotheek los je niet af, maar spaar je in plaats daarvan maandelijks een bedrag. Met alle bij elkaar gespaarde bedragen heb je aan het eind van de looptijd genoeg geld bij elkaar om de hypotheek af te lossen. Naast de spaarinleg betaal je elke maand een bedrag aan rente.

Heb jij een bankspaarhypotheek? Dan profiteer je van diverse fiscale voordelen. Soms is het verstandig om je hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm, maar er zijn ook veel situaties waarin het juist handig is om dat niet te doen. Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag meer over. 

Advies over jouw hypotheek?

 

Hoe werkt een bankspaarhypotheek?

Bij dit type hypotheek stort je maandelijks geld op een aparte Spaarrekening Eigen Woning. Dit is een geblokkeerde rekening. Het is dus niet mogelijk om er tijdens de looptijd geld af te halen. Het volledige gespaarde bedrag gebruik je namelijk aan het eind van de looptijd om je hypotheek mee af te lossen. Daarom is het ook niet nodig om maandelijkse aflossing te betalen voor je hypotheek.

 

Waar doe je goed aan als je een bankspaarhypotheek hebt?

Je kon de bankspaarhypotheek tot 2013 afsluiten. Voor nieuwe hypotheken kun je alleen kiezen voor een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een (deels) aflossingsvrije hypotheek.

Heb je een bankspaarhypotheek lopen? Vaak is het gunstig om die aan te houden. Als je gaat verhuizen naar een andere woning, kun je mogelijk je bankspaarhypotheek meenemen. Je hebt dan onder bepaalde voorwaarden nog steeds recht op hypotheekrenteaftrek.

Daarnaast is oversluiten naar een andere hypotheekvorm een mogelijkheid. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan je eerlijk laten weten waar jij goed aan doet qua hypotheek: meenemen of oversluiten?

Oscar NoorlagGoed om te weten: Een bankspaarhypotheek oversluiten is meestal niet aantrekkelijk. Dit heeft ermee te maken dat een bankspaarhypotheek een fiscaal voordelige hypotheek is. Sommige voordelen verlies je door je hypotheek over te sluiten.

Advies over jouw lopende bankspaarhypotheek?

Heb je op dit moment een bankspaarhypotheek? Dan vraag je je misschien af waar jij goed aan doet. Onze hypotheekadviseurs buigen zich er graag over. Zoek een adviseur bij jou in de buurt en maak een gratis afspraak om er samen naar te kijken.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Zeker. Als je op dit moment een bankspaarhypotheek hebt, dan is het vaak gunstig om die aan te houden. Dit is een fiscaal voordelige hypotheekvorm, omdat je belastingvrij spaart en maximaal profijt hebt van de hypotheekrenteaftrek tijdens de hele looptijd. Dat voordeel loop je mis als je bijvoorbeeld oversluit naar een annuïteitenhypotheek. Toch kan oversluiten in sommige situaties interessant zijn. Een hypotheekadviseur kan je precies vertellen hoe dat zit in jouw situatie.

Bij een spaarhypotheek bouw je, net als bij een bankspaarhypotheek, geld op om de hypotheek aan het eind van de looptijd mee af te lossen. Het verschil is dat je dat bij een spaarhypotheek doet via een spaarverzekering in plaats van via een spaarrekening bij de bank. Bij die verzekering zit ook altijd een overlijdensrisicodekking inbegrepen; bij een bankspaarhypotheek kun je een eventuele overlijdensrisicoverzekering los afsluiten.

Aan het eind van de looptijd los je de spaarhypotheek in één keer af. Dat doe je met het geld dat je al die jaren maandelijks op de aparte spaarrekening hebt gestort. Daarmee heb je als het goed is precies genoeg bij elkaar gespaard om de hypotheek af te betalen.