Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Echtscheidingsrisico bij hypotheken stijgt

De golf aan verwachte extra scheidingen als gevolg van de coronacrisis is vooralsnog achterwege gebleven. Toch is het belangrijk dat stellen die gezamenlijk een woning kopen zich realiseren dat de kans op hypotheek- en woningproblemen groter is bij een relatiebreuk dan bij overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Door de zeer krappe woningmarkt en gestegen woningprijzen is het steeds lastiger voor één van beiden om in de woning te kunnen blijven wonen en is het steeds lastiger een andere passende woning te vinden.

Corona en echtscheidingen

Aan het begin van de lockdown als gevolg van de coronacrisis werd de verwachting uitgesproken dat het aantal echtscheidingen zou gaan stijgen. Met elkaar of zelfs het gehele gezin thuiszitten is voor sommige stellen niet heel bevorderlijk voor de relatie. En als daar nog financiële zorgen bijkomen dan is dat een recept voor relatieproblemen.

Maar Paul van der Ploeg, directeur van Scheidingsexpert, constateert dat tot op heden de golf aan echtscheidingen uitblijft. Het blijft koffiedik kijken, maar mogelijke verklaringen zijn dat stellen minder over een scheiding wilden praten in tijden dat de kinderen juist meer thuis waren. Ook was het de afgelopen maanden, als gevolg van corona, een stuk lastiger voor één van beide partners om even een tijdelijke woonruimte bij familie of vrienden te vinden. Verder was de kans om een nieuwe relatie te ontmoeten in coronatijd een stuk kleiner.

Het blijft afwachten of na de lockdown versoepelingen en als de scholen weer beginnen, alsnog een toename optreedt in het aantal scheidingen. Zo was er in China na de lockdown een piek in het aantal echtscheidingsaanvragen.

Hypotheek en scheiden geen goede combinatie

De meeste stellen realiseren zich wel dat het verstandig is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als één van beide overlijdt en er een inkomen wegvalt, kan dankzij deze verzekering een deel of de volledige hypotheek worden afgelost, zodat die betaalbaar blijft met het resterende inkomen. Bij ziekte of werkloosheid ontstaat in de meeste gevallen een tijdelijke dip in inkomen, die opgevangen kan worden met een goede spaarbuffer of door extra werken van de partner of een verzekering.

Over het risico met de grootste kans dat het zich voor zal doen, willen aankopende stellen liever niet nadenken: het einde van een relatie. Maar vaak levert dat met de woning en de hypotheek wel grote problemen op. Wie blijft er in de woning wonen en is dat financieel ook haalbaar? Bij het bepalen van de mogelijkheden voor de maximale hypotheek worden beide inkomens steeds zwaarder meegeteld. Ook voor volgend jaar heeft minister Hoekstra van Financiën aangekondigd dat het tweede inkomen weer iets extra zwaar meeweegt. Gevolg is dat woningbehoud bij een toekomstige scheiding nog lastiger wordt.

Uitkopen vaak niet mogelijk

Bij een scheiding wordt zeker als er kinderen zijn, vaak naar de mogelijkheid gekeken dat één van beide ouders de woning blijft overneemt. Op basis van één inkomen is dat vaak heel lastig te realiseren. Helemaal omdat degene die in de woning blijft wonen niet alleen de hypotheek in zijn eentje moet kunnen dragen, maar vaak ook nog de helft van de overwaarde aan de ander moet vergoeden. Door de fors gestegen huizenprijzen stijgt al jaren de overwaarde en wordt uitkopen dus ook steeds duurder. Vaak wordt dan gekozen voor verkoop van de woning, terwijl er toch nog oplossingen mogelijk zijn.

Nieuwe woning vinden na scheiding lastig

Tijdens de vorige kredietcrisis zagen we een grote groep stellen uit elkaar wilde, maar doordat hun woning onder water stond (dat wil zeggen de hypotheek was groter dan de waarde van de woning) waren ze financieel gevangen en tot elkaar veroordeeld. Dankzij de gestegen huizenprijzen is dat in de huidige markt veel minder het geval.

Wie uit elkaar wil, heeft vaak de mogelijkheid om de woning te verkopen en daarmee de hypotheek volledig af te lossen. De overwaarde kan verdeeld worden. Maar door de krapte van de woningmarkt, helemaal aan de onderkant, is het vervolgens voor beide nieuwe singles heel lastig om een nieuwe woning te kopen op basis van één inkomen. Ook een betaalbare huurwoning is steeds lastiger te vinden. De onzekerheid bij een scheiding over wonen is al groot, maar zal de komende periode verder gaan toenemen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.