Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bestaat er een faillissementsverzekering?

Nee, er is geen faillissementsverzekering waarmee je jezelf als ondernemer volledig indekt tegen het risico op faillissement van jouw bedrijf. Als je een eenmanszaak of vennootschap onder firma hebt, draag je dit risico zelf. Je kunt je risico op faillissement natuurlijk beperken door ervoor te zorgen dat je altijd voldoende eigen vermogen hebt, zowel op je zakelijke rekening als privé.

Wel bestaat er overigens iets wat een kredietverzekering heet, en wat in de volksmond weleens een “faillissementsverzekering” wordt genoemd. Die beschermt jou als ondernemer tegen faillissement van klanten. Je loopt altijd een risico dat openstaande facturen niet betaald worden. Met een faillissementsverzekering ontvang je via de verzekering alsnog het geld waarop je recht hebt als de debiteur niet betaalt of failliet gaat. Uiteraard wel alleen onder bepaalde voorwaarden.

Aansprakelijkheid bij faillissement, hoe zit dat?

Of jij (en je eventuele partner) aansprakelijk zijn bij een faillissement, hangt af van de gekozen rechtsvorm. Het is dan ook verstandig om de rechtsvorm van je onderneming te kiezen met dit in je achterhoofd.

  • Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) kun je persoonlijk aansprakelijk gesteld worden bij een faillissement.
  • Bij een besloten vennootschap (bv) is het in principe niet mogelijk dat jij persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt. Dit kan alleen als aan te tonen is dat jij je bedrijf onbehoorlijk hebt bestuurd.

Persoonlijk aansprakelijk zijn bij een faillissement betekent dat niet alleen het ondernemersvermogen maar ook je privévermogen onder het faillissement valt. Als de curator de schulden niet volledig uit het bedrijfsvermogen kan betalen, kan hij daarvoor je privévermogen aanspreken. Dit betekent dat je mogelijk zelfs je woning of andere bezittingen moet verkopen wanneer je zelf niet voldoende spaar- of beleggingsgeld hebt om de schuld mee te betalen.

Een eenmanszaak of vennootschap onder firma brengt dus wat risico’s met zich mee rondom een faillissement.

Oscar NoorlagTip: Zijn jij en je partner in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan kan bij persoonlijke aansprakelijkheid bij een faillissement ook het vermogen van je partner aangesproken worden. Daarom raden we ondernemers aan om goed advies in te winnen. Ook kan het raadzaam zijn om niet in gemeenschap van goederen te trouwen. Daarmee voorkom je dat je partner in een faillissement van jouw bedrijf wordt meegenomen.

Mogelijk wel verstandig: een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een faillissementsverzekering voor ondernemers bestaat dan misschien niet. Je kunt jezelf als ondernemer wel voor andere financiële risico’s indekken. Een belangrijk risico is het risico dat je arbeidsongeschikt raakt. Als ondernemer krijg je dan niet door je baas nog twee jaar je gebruikelijke loon doorbetaald. Je zult hier zelf iets voor moeten regelen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert jou bij volledige of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid maandelijks een uitkeringsbedrag uit. Zo heb je alsnog inkomen om van rond te komen. Zo’n verzekering kan dan ook verstandig zijn om als ondernemer af te sluiten.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is soms wel, soms niet aan te raden. Wat hierin voor jou geldt? Daar vertellen onze financieel adviseurs je graag meer over. Zij geven je onafhankelijk verzekeringsadvies.

Hoe regel jij je financiën goed als ondernemer?

Ben jij ondernemer en wil je er zeker van zijn dat je alles goed hebt geregeld voor jouw financiële situatie? Bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid, qua buffer bij faillissement en ook voor je toekomstige pensioen? Onze financieel adviseurs geven je hier graag persoonlijk advies over.

Ontdek via onze site waar voor jou het dichtstbijzijnde Van Bruggen-kantoor zit en maak direct een afspraak met een ervaren adviseur.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak