Inkomensbepaling bij ondernemers

Inkomensbepaling bij ondernemers

Hoeveel je als ondernemer aan hypotheek kunt krijgen is afhankelijk van een drietal factoren:

  1. Je inkomen
  2. Waarde van de woning
  3. Hoogte van de hypotheekrente

Toetsinkomen

Een belangrijk kenmerk van een ondernemer is dat die elk jaar wisselende inkomsten heeft. Geldverstrekkers gaan daarom bij ondernemers het liefst uit van het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaren, waarbij het laagste inkomen in die drie jaar vaak als maximaal toetsinkomen wordt gebruikt voor het berekenen van de maximale hypotheek. Maar gelukkig zijn er ook geldverstrekkers die juist beter gericht zijn op ondernemers en bijvoorbeeld ook als je korter dan drie jaar ondernemer bent, bereid zijn om een hypotheek te verstrekken.

Bereken maximale hypotheek met vast inkomen

Sommige geldverstrekkers verstrekken geen hypotheken aan ondernemers, terwijl andere geldverstrekkers extra voorwaarden stellen als het om hypotheken zonder NHG gaat. Bovendien zijn er geldverstrekkers die rekening houden met startende, groeiende ondernemers. Die laten vaak een groei in inkomen zien, maar kunnen bij de traditionele gemiddelde inkomen berekening onvoldoende hypotheek krijgen. Terwijl deze geldverstrekkers het inkomen in het laatste jaar zwaarder wegen dan de inkomen in het daar voorgaande jaar en het jaar dat daar weer voorligt. Er wordt dus een gewogen gemiddelde berekend.

Bij sommige ondernemers is het eenvoudig om het inkomen vast te stellen, terwijl bij andere dat een stuk complexer is. Soms maakt Van Bruggen Adviesgroep dan gebruik van een externe partij om het toetsinkomen vast te stellen, omdat geldverstrekkers dit als voorwaarde stellen of de acceptatie van de hypotheek soepeler verloopt.

Waarde woning

Net als voor mensen in loondienst geldt wettelijk de regel dat je maximaal 100% van de waarde van de woning als hypotheek kunt krijgen. Een beperkt aantal geldverstrekkers hanteert voor ondernemers een beperking dat zij tot een lager percentage (bijvoorbeeld 90%) een hypotheek kunnen krijgen.

Houd er rekening mee dat je naast de koopsom van de woning ook te maken hebt met bijkomende kosten, die je dus met eigen spaargeld moet betalen.

Hoogte hypotheekrente

Hoe lager de hypotheekrente, hoe meer je over het algemeen kunt lenen. Jouw Van Bruggen Adviesgroep adviseur kent de rentes en acceptatievoorwaarden van de verschillende geldverstrekkers en kan je dus goed helpen bij het inzichtelijk maken van je hypotheek mogelijkheden en het aanvragen van een hypotheek bij de juiste geldverstrekker.

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.