Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.

Hoeveel je als ondernemer aan hypotheek kunt krijgen is afhankelijk van een drietal factoren:

  1. Je inkomen.
  2. De waarde van de woning die je wilt kopen. 
  3. De actuele hoogte van de hypotheekrente.

Inkomensbepaling bij ondernemers: toetsinkomen

Als ondernemer heb jij waarschijnlijk geen stabiel inkomen. Omdat jouw inkomsten per jaar (kunnen) wisselen, gaan geldverstrekkers bij het berekenen van een hypotheekbedrag meestal uit van jouw gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaren. Met als maximum het inkomen in het laatste jaar als dit lager is dan het gemiddelde.

Rekentool: jouw maximale hypotheek berekenen met een vast inkomen

De meeste geldverstrekkers stellen als eis dat een speciaal, extern bureau het toetsinkomen voor ondernemers vaststelt. Cijfers van een ondernemer kunnen namelijk soms op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Dat maakt het verstrekken van een hypotheek aan een ondernemer dus complexer dan aan een werknemer in loondienst, die vaak een werkgeversverklaring kan overleggen.

Variabele voorwaarden voor ondernemers

Iedere geldverstrekker bepaalt zijn eigen regels. Er zijn geldverstrekkers die de focus leggen op ondernemers, en die ook bereid zijn om een hypotheek te verstrekken aan ondernemers die minder dan drie jaar operatief zijn. Andere geldverstrekkers stellen extra voorwaarden als het gaat om hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bovendien zijn er geldverstrekkers die rekening houden met startende, groeiende ondernemers die wél een groeiend inkomen laten zien, maar die op basis van gemiddeldes geen of onvoldoende geld kunnen lenen om een huis te kopen.

Waarde woning

Net als voor mensen in loondienst geldt wettelijk de regel dat je maximaal 100% van de waarde van de woning als hypotheek kunt krijgen. Een beperkt aantal geldverstrekkers hanteert voor ondernemers een beperking dat zij tot een lager percentage (bijvoorbeeld 90%) een hypotheek kunnen krijgen.

Houd er rekening mee dat je naast de koopsom van de woning ook te maken hebt met bijkomende kosten – de zogenaamde kosten koper – die je met eigen (spaar)geld moet betalen.

Hoogte hypotheekrente

Hoe lager de hypotheekrente is, hoe meer je over het algemeen kunt lenen. Jouw Van Bruggen Adviesgroep-adviseur kent de rentes en acceptatievoorwaarden van de verschillende geldverstrekkers en kan je dus goed helpen bij het inzichtelijk maken van je hypotheekmogelijkheden en het aanvragen van een hypotheek bij de juiste geldverstrekker.

Ben je ondernemer en benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep denken graag met je mee.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak