Overlijden en financiën

Overlijden en financiën

Een overlijden in je omgeving

Een overlijdensgeval in je omgeving heeft altijd veel impact. Naast de vele emoties die erbij horen, moet er ook een hoop geregeld worden. En juist met deze regelzaken word je liever niet geconfronteerd. Toch zijn ze wel belangrijk. Wat komt er allemaal kijken bij een overlijden en welke financiële consequenties heeft het?

Kosten begrafenis of crematie

Bij een overlijdensgeval schakel je meestal een uitvaartondernemer in. Hij zal ook de aangifte van het overlijden doorgeven aan de gemeente. In Nederland is het verplicht om een overledene binnen zes werkdagen te begraven of cremeren, maar niet eerder dan 36 uur na het overlijden.

Een uitvaart brengt natuurlijk kosten met zich mee. Gemiddeld kost een begrafenis of crematie tussen de 7000 en 10.000 euro. Bij een overlijden in jouw omgeving, is het belangrijk om na te gaan of er een uitvaartverzekering is. Met deze verzekering kun je de begrafenis of crematie bekostigen. Het is raadzaam om alle rekeningen rondom de uitvaart te bewaren, want de kosten die niet vergoed worden door de uitvaartverzekering, kun je mogelijk aftrekken van de erfbelasting. Kijk op de site van de Belastingdienst om welke kosten dit gaat.

Erfbelasting

Wanneer iemand in je omgeving overlijdt, kun je als nabestaande een erfenis ontvangen. Dit is een nalatenschap van de overledene. Dit bestaat uit de waarde van alle bezittingen en het vermogen, eventuele schulden van de overledenen worden hier van afgetrokken. Je betaalt erfbelasting over deze erfenis.

In het Centraal Testamentenregister in Den Haag kun je terugvinden of er een testament is. Dit moet je schriftelijk doen en stuur altijd de overlijdensakte mee.

Lees hier meer over getrouwd zijn en de erfenis >

Hulp en ondersteuning bij een complex onderwerp

Juist in deze emotionele periode kost het veel inspanning om alle regelzaken goed uit te voeren en te voorkomen dat je zaken vergeet. Het kan daarom lonen om hulp in te schakelen. Een financieel adviseur kan hierbij helpen. Hij/zij kan je ook altijd in contact brengen met een notaris indien nodig.

Maak direct een afspraak

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.