Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verbouwingsdepot

Verbouwingsdepot

Een verbouwingsdepot is een speciale rekening bij de bank waarin het geld uit een verbouwingshypotheek wordt gestort. Het geld op deze rekening is speciaal bedoeld om je verbouwing mee te financieren. Je dient de facturen voor de verbouwing, bijvoorbeeld die van de aannemer, bij de bank in. Deze worden dan rechtstreeks vanuit het verbouwingsdepot betaald. Een verbouwingsdepot is eigenlijk gewoon een bouwdepot, maar dan specifiek bedoeld voor het verbouwen van je huis.

Bespreek gratis jouw verbouwopties

 

Hoe werkt het verbouwingsdepot?

Een extra hypotheek afsluiten is een goede manier om je verbouwing te financieren. Over een verbouwingshypotheek betaal je minder rente dan over een gewone lening. Ook worden de maandlasten uitgesmeerd over 30 jaar, waardoor je per maand relatief weinig kwijt bent. Wanneer je voor een verbouwingshypotheek kiest, wordt het extra hypotheekbedrag voor de verbouwing in het verbouwingsdepot gestort.

Zodra je een factuur ontvangt van bijvoorbeeld een aannemer, dien je die in bij de bank waar het verbouwingsdepot loopt. De bank betaalt de facturen voor je vanuit het depot. Bij veel hypotheekaanbieders kun je het verbouwingsdepot maximaal twee jaar aanhouden. Soms is het mogelijk om het depot aan het eind van de looptijd te verlengen. Je kunt het verbouwingsdepot ook opheffen of laten verlopen. Het geld dat nog in het verbouwingsdepot staat, wordt dan gebruikt om een deel van je hypotheek mee af te lossen.

Rente bij een verbouwingsdepot

Over het geld in het verbouwingsdepot betaal je hypotheekrente én ontvang je een bedrag aan rentevergoeding (tenminste, over het geld dat nog in het depot zit). Over de betaalde rente krijg je hypotheekrenteaftrek, maar alleen over de hypotheekdelen waarop je annuïtair of lineair aflost. De rente voor een aflossingsvrije hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar. Voor de rente die je betaalt en ontvangt, gelden een aantal fiscale regels. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Quote: Met het verbouwingsdepot mag je allerlei soorten kosten voor de verbouwing financieren. Van kosten voor de aannemer tot schilderkosten, materiaalkosten of kosten voor een architect. Houd er rekening mee dat je onder andere meubels niet vanuit een verbouwingsdepot mag betalen.

Gratis gesprek over jouw verbouwopties

Wil je precies weten hoeveel budget jij vanuit je hypotheek hebt voor een verbouwing? En of een verbouwingshypotheek voor jou een goede optie is? Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag vrijblijvend meer over in een gratis kennismakingsgesprek. Plan een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

Soms is eigen geld wel nodig om een bouwdepot te openen. Houd er rekening mee dat je niet méér mag lenen dan 100% van je woningwaarde (na de verbouwing), of eventueel 106% bij verduurzamende maatregelen. Heb jij meer budget nodig dan wat je hypotheekruimte toelaat? Dan moet je daarvoor eigen geld inleggen. Ga je een nieuw huis kopen en wil je dat verbouwen? Dan is altijd eigen geld nodig, omdat je daarmee sowieso boven de 100% van de woningwaarde uitkomt.

Een belangrijk voordeel is dat je over een bouwdepot niet alleen hypotheekrente betaalt, maar dat je ook een rentevergoeding ontvangt. Dat maakt het een aantrekkelijke constructie voor het financieren van een verbouwing.