Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vaste rente

Vaste rente

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de keuze tussen een variabele rente en een vaste rente. Bij een vaste rente staat je hypotheekrente gedurende een bepaalde rentevaste periode vast. Je kiest zelf hoe lang je de rente laat vastzetten. Dat kan bijvoorbeeld 1 jaar zijn, maar ook 5, 10, 15, 20 of 30 jaar. Het voordeel van een vaste rente is dat je zekerheid hebt over je maandlasten. Je weet nu al dat je de hele rentevaste periode lang dit percentage aan rente gaat betalen, ongeacht hoe de marktrente zich ontwikkelt.

Wanneer is vaste rente voordelig?

Een vaste rente is vooral voordelig als de rente op dit moment laag staat. Je blijft dan langere tijd dit lagere rentepercentage betalen. Ook hoef je bij een vaste rente niet bang te zijn voor plotselinge rentestijgingen (tenminste, niet zolang de rentevaste periode loopt). Dat geeft je meer zekerheid. Bovendien kun je door die zekerheid iets meer lenen dan wanneer je voor een hypotheek met variabele rente kiest.

Maar er zitten ook haken en ogen aan een vaste rente. Als de rente juist gaat dalen, profiteer je daar bijvoorbeeld niet van mee. Laat je dus bij voorkeur goed informeren door een hypotheekadviseur voordat je een keuze maakt voor een vaste of variabele rente. De adviseur kijkt met je mee waar jij persoonlijk goed aan doet.

Advies over een passende hypotheek?

 

Hoe lang zet je de rente vast?

Als je kiest voor een vaste rente, dan heb je nog een keuze te maken: voor welke rentevaste periode kies je? Zowel korte als langere rentevaste periodes zijn mogelijk. De rentevaste periode zegt iets over hoe lang je de zekerheid hebt dat je dit rentepercentage betaalt. Aan het eind van de rentevaste periode eindigen je eerdere renteafspraken en ga je de op dat moment geldende rente betalen bij deze aanbieder (of je kunt je hypotheek oversluiten).

Hoe langer de rentevaste periode die je kiest, hoe hoger het rentepercentage dat je betaalt. De bank loopt dan immers meer risico dat ze door jouw vastzetting inkomsten mislopen wanneer de marktrente stijgt. Aan de andere kant geeft een langere rentevaste periode jou wel meer zekerheid.

Quote: Een langere rentevastzetting is vaak vooral interessant als de rente op dit moment erg laag ligt. Je blijft dan dit lagere percentage rente betalen, ook als de renteverwachting is dat de rentes weer gaan stijgen.

Wat past bij jou qua rente?

Doe jij er goed aan om je rente lang of juist kort vast te zetten? Of is een variabele rente beter passend? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar met advies op maat. Jouw situatie is altijd leidend om te komen tot een hypotheek die bij je past. Maak direct een afspraak voor een gratis eerste kennismaking.

Gratis kennismaking

Mensen vragen ook

Een variabele rente varieert elke maand, elk kwartaal of elk halfjaar en verandert mee met de marktrente. Daardoor weet je nooit zeker hoeveel je rentepercentage bedraagt. Bij een vaste rente heb je meer zekerheid over de hoogte van je rentepercentage. Je weet dan zeker dat je gedurende de afgesproken rentevaste periode een bepaald percentage rente betaalt. Het maakt daarbij niet uit wat de marktrente doet.

Bij een vaste rente kun je kiezen voor rentebedenktijd. Dit betekent dat je zelf besluit op welk moment je een (nieuwe) rentevaste periode wilt laten ingaan. Tijdens die bedenktijd betaal je een flexibele rente. Op het moment dat de rente op een gunstig percentage ligt, laat je die vastzetten. Om van zo’n rentebedenktijd gebruik te kunnen maken, moet je wel van tevoren afspraken hierover hebben gemaakt met de hypotheekaanbieder.

 

Je kunt de actuele rentestanden voor hypotheken terugvinden in ons overzicht. Daar zie je voor zowel variabele als vaste rentes welke rentepercentages gelden. Daarnaast updaten we je wekelijks over de actuele renteverwachtingen. Neem ook daar een kijkje als je benieuwd bent hoe de rentes zich in de toekomst gaan ontwikkelen.