Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Variabele rente

Variabele rente

Als je een hypotheek afsluit, kun je kiezen voor een variabele rente of een rentevaste periode. De variabele rente staat het kortst vast. De hoogte van de variabele rente wordt voortdurend opnieuw vastgesteld. Deze kan dus elke maand (of soms minder vaak) wijzigen. Een variabele rente is vaak in de basis goedkoper dan een vaste rente en is interessant als je een rentedaling verwacht. Maar je loopt wel een hoog renterisico: het kan zijn dat de marktrente juist stijgt en dat je daardoor juist meer rente moet betalen.

Het hangt van allerlei factoren af of een variabele rente of een vaste rente voor jou gunstiger is. Daarbij speelt bijvoorbeeld mee of je rentestijgingen kunt opvangen, wat de renteverwachtingen zijn en in hoeverre jij hecht aan zekerheid. Een hypotheekadviseur denkt graag mee over een passende hypotheek met scherpe rente voor jou. Maak een gratis eerste afspraak.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Wat is variabele rente precies?

De variabele rente is gekoppeld aan de marktrente. De hypotheekrente die je betaalt, wijzigt dus periodiek op basis van schommelingen van de marktrente. Dit kan elke maand zijn, maar ook elk kwartaal of half jaar. Je weet daardoor niet zeker wat je maandlasten zijn; de rentelasten kunnen steeds verschillen. Stijgt de rente? Dan ga je een wat hoger rentepercentage betalen. Daalt de hypotheekrente juist? Dan daalt jouw rentepercentage mee.

De variabele rente volgt de Euribor-rente. Dit is het rentepercentage dat de Europese banken hebben afgesproken om elkaar geld te lenen. Banken zijn hiervan afhankelijk voor de leningen die zij verstrekken. Bij grote schommelingen van de Euribor-rente kan een variabele rente de nodige risico’s met zich meebrengen. Je hebt kans dat je dan in één keer veel meer maandlasten moet betalen. Aan de andere kant profiteer je ook direct mee van rentedalingen. Je gaat dan direct die lagere rente betalen.

Quote: Wil je wel profiteren van de lage basisrente bij een variabele rente, maar wil je iets meer zekerheid? Dan kun je kiezen voor een variabele rente met een renteplafond. Je weet dan zeker dat je variabele rente, ondanks de marktschommelingen, niet boven een bepaald percentage zal uitkomen.

Waarom kiezen voor een variabele rente?

Om meerdere redenen kan het gunstig zijn om voor een variabele rente te kiezen. Let wel op dat dit per situatie wisselt. Schakel dus altijd een hypotheekadviseur in die je gericht advies over jouw specifieke situatie kan geven.

Maar in het algemeen kiezen mensen voor een variabele rente in de hoop zo minder aan rentelasten kwitj te zijn. Het variabele rentetarief is altijd lager dan het tarief op datzelfde moment voor een rente die je vastzet. Ook biedt een variabele rente meer flexibiliteit. In het bijzonder kan het aantrekkelijk zijn als je hypotheek nog maar kort loopt doordat deze bijna helemaal afgelost is en als de rente laag staat.

Wil je liever meer zekerheid over je maandlasten, kun je flinke rentestijgingen niet opvangen of loopt je hypotheek nog een lange tijd? Dan is het wellicht gunstiger om de rente voor een langere periode te laten vastzetten.

Quote: Wil je meer zekerheid over je maandlasten? Je kunt ervoor kiezen om je variabele rente om te zetten in een vaste rente voor een bepaalde periode bij dezelfde aanbieder. Soms moet je daarvoor wel een bedrag aan opslag betalen.

Waar doe jij qua hypotheek goed aan?

Bij het afsluiten van een hypotheek komen allerlei vragen op je af. Kies je voor een vaste of variabele rente? Welke hypotheekvorm neem je? En neem je een hypotheek met of zonder NHG? Onze hypotheekadviseurs zijn goed thuis in elk van die vraagstukken en geven je graag persoonlijk advies. Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek waar jij goed aan doet.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Een variabele rente kan interessant zijn vanwege de standaardrente die in de basis wat lager ligt dan die bij een rentevaste periode. Vooral als de rente op dit moment laag ligt en waarschijnlijk nog wel een tijdje laag blijft, kan variabele rente aantrekkelijk zijn. Bedenk wel dat de rente ook weer kan stijgen en dat het daardoor zomaar kan zijn dat je hogere maandlasten betaalt. Kortom: je hebt minder zekerheid over je maandlasten. Ook kun je wat minder lenen aan hypotheek. De hypotheekaanbieder rekent je maximale hypotheek bij variabele rente namelijk op een andere manier uit en hanteert strengere toetsingsnormen.

In principe spreek je voor de volledige looptijd van de hypotheek (30 jaar) af dat je een variabele rente neemt. De variabele rente kan voortdurend wisselen. Dit kan elke maand zijn, maar ook elk kwartaal of half jaar.

Ja, je kunt op ieder moment tijdens de looptijd besluiten om je variabele rente vast te zetten. Je hebt dan meer zekerheid over je maandlasten: je rentelasten staan voor de hele rentevaste periode vast. Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op met je hypotheekaanbieder of met een hypotheekadviseur.