Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een consumptief krediet waarop je periodiek aflost en waarvoor je rente betaalt. Je sluit een lening af voor een bepaald bedrag en weet van tevoren hoeveel je elke maand kwijt bent voor die lening. In een bepaalde periode los je de volledige persoonlijke lening af. Daarin verschilt een persoonlijke lening van een doorlopend krediet, waaruit je tijdens de looptijd voortdurend opnieuw saldo kunt opnemen.

Een persoonlijke lening kan handig zijn als je extra financiële ruimte nodig hebt, maar soms bestaan er andere voordeligere opties. Onze financieel adviseurs kijken graag met je mee wat voor jou gunstig uitpakt.

Bekijk de actuele rentes

 

Waarvoor gebruik je een persoonlijke lening?

In principe staat het je vrij om een persoonlijke lening te gebruiken voor wat je maar wilt. Veel mensen gebruiken het voor aankopen als een auto, een caravan of een reis. Ook komt het regelmatig voor dat een persoonlijke lening bedoeld is om een verbouwing mee te financieren. Het voordeel is in dat geval dat je de rente over de persoonlijke lening mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Daarvoor moet het overigens wel gaan om een verbouwing van de woning die jouw hoofdverblijf is.

Het is mogelijk om een persoonlijke lening naast een hypotheek te hebben lopen. Heb je de lening al voordat je een hypotheek afsluit? Dan zorgt dit er wel voor dat je maximale hypotheek lager uitvalt. Je hebt dan immers al maandlasten voor je lening.

Oscar NoorlagTip: Wil je extra financiële ruimte naast je hypotheek, bijvoorbeeld om je huis te verbouwen? Dan is het soms interessant om daarvoor een aparte persoonlijke lening af te sluiten. Houd wel rekening met een wat hogere rente voor een persoonlijke lening dan voor een hypotheek. Ook is het belangrijk dat je de dubbele lasten (voor je hypotheek en de persoonlijke lening) daadwerkelijk kunt dragen.

Persoonlijke lening samenvoegen met je hypotheek?

Doordat de rente bij een persoonlijke lening hoger ligt dan bij een hypotheek, kan het voordelig zijn om je persoonlijke lening onder te brengen in je hypotheek. Dit betekent dat je wat meer hypotheek neemt om de persoonlijke lening met het hypotheekbedrag af te lossen. Daardoor betaal je een lagere rente en heb je niet meer twee losse leningen lopen. Dat geeft overzicht.

Houd er wel rekening mee dat je alleen recht op hypotheekrenteaftrek over dit hypotheekdeel als je het geld gebruikt voor een verbouwing of verduurzaming van je huis. Heb je het geld bijvoorbeeld geleend voor de aankoop van een auto, dan is de rente over de hypotheek niet aftrekbaar.

Marleen OverduinLet op: Het is altijd een kwestie van maatwerk of het voor jou gunstig is om je persoonlijke lening en hypotheek samen te voegen. Win hier altijd persoonlijk advies over in bij een hypotheekadviseur. Die kan je laten weten waar jij goed aan doet.

Advies over jouw financiële situatie?

Wil je weten welke opties jij hebt om meer geld te lenen? Of ben je benieuwd hoe je je vaste lasten kunt verlagen? Daar duiken onze onafhankelijke hypotheekadviseurs graag voor je in. Ze laten je al in een eerste gesprek weten wat er voor jou mogelijk is. Volledig gratis en vrijblijvend! Plan een kosteloze eerste afspraak in.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Voor een persoonlijke lening betaal je gedurende de looptijd een bedrag aan rente en aflossing. Hoe langer de looptijd, hoe hoger je rentepercentage. De rente ligt bij persoonlijke leningen altijd hoger dan bij een hypotheek.

Je bent in principe vrij in waar je het geld uit de persoonlijke lening voor gebruikt. Maar in de praktijk zie je vaak dat mensen er consumptieve aankopen mee doen, zoals een auto of een caravan of boot. Ook het financieren van een verbouwing is een veelvoorkomende reden om een persoonlijke lening te nemen.