Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Overstapfaciliteit

Overstapfaciliteit

De overstapfaciliteit is de optie om kosteloos over te stappen van een variabele hypotheekrente naar een vaste rente. Je gaat daarbij over op een rentevaste periode die je meestal bij voorbaat hebt afgesproken met de geldverstrekker. We spreken ook wel van overstaprente of rentebedenktijd. Het voordeel ervan is dat je de rente kunt laten vastzetten op het moment dat de marktrente laag staat. Je profiteert dan de hele rentevaste periode van dit lage rentetarief.

Wil je weten wat jouw hypotheekopties zijn en waar jij qua hypotheek goed aan doet? Ga er vrijblijvend over in gesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Die vertellen je er graag kosteloos meer over.

Ontdek jouw hypotheekopties

 

Twee opties voor een overstapfaciliteit

Van de overstapfaciliteit bestaan twee vormen:

  1. Overstap op eigen initiatief: je geeft zelf aan wanneer je de rente laat vastzetten. Vaak heb je al wel afspraken gemaakt over de lengte van de rentevaste periode. Vanaf dit moment geldt de actuele marktrente als jouw rente voor de gehele rentevaste periode. Soms staat de lengte van de rentevaste periode nog niet vast en mag je daar op dat moment afspraken voor maken.
  2. Automatische overstap: zodra de marktrente boven een bepaald bedrag uitkomt, wordt deze automatisch vastgezet voor een vooraf afgesproken duur.

Oscar NoorlagTip: Een overstapfaciliteit is vooral gunstig als de rente aan het dalen is. Je kunt dan op het juiste moment inspelen op de dalende trend en daardoor een zo laag mogelijke rente betalen.

Wil je jouw maximale hypotheek weten?

Overtapfaciliteiten, dagrentes, dalrentes en offerterentes – de lastige termen vliegen je om de oren als je een hypotheek afsluit. Wil jij gewoonweg weten hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen én waar je een scherpe rente kunt krijgen? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze adviseurs aan. Die vertellen je graag meer over jouw hypotheekopties.

Gratis eerste gesprek plannen

Mensen vragen ook

Als het gaat over overstapfaciliteit, spreken we ook wel van rentebedenktijd. In de rentebedenktijd bepaal je zelf wanneer de rentevaste periode start. Je bent hierdoor flexibel en kunt een zo laag mogelijke rente krijgen door je rente te laten vastzetten als de marktrente op z’n laagst staat.

Je kunt de actuele variabele rente bekijken op onze pagina met rentestanden. Hier houden we je dagelijks op de hoogte van de marktrentes op dit moment, zowel wanneer je kiest voor een variabele rente als wanneer je voor een rentevaste periode gaat. Ook vergelijken we in dit overzicht de verschillende hypotheekaanbieders voor je op rentestanden.