Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Rentebedenktijd

Rentebedenktijd

Kies je voor een rentevaste periode? Dan heb je soms de mogelijkheid om een rentebedenktijd af te spreken. Dit betekent dat je zelf beslist wanneer je de rentevaste periode laat ingaan. Je kunt daardoor de rente laten vastzetten op het moment dat de marktrente laag ligt. Daardoor profiteer je de hele rentevaste periode van deze lage rente. Tot het vastzetmoment betaal je een variabele hypotheekrente, die is gebaseerd op de marktrente.

Wil je een hypotheek afsluiten met een voor jou zo gunstig mogelijke rente? Onze hypotheekadviseurs helpen je hier graag bij met advies op maat. Vraag een gratis kennismaking aan.

Gratis kennismaking

 

Rentebedenktijd op twee mogelijke momenten

Van tevoren maak je met je hypotheekaanbieder afspraken over de rentebedenktijd. Je kunt bedenktijd afspreken op het moment dat je hypotheek ingaat of net voor het einde van de rentevaste periode. In dat laatste geval kun je je nieuwe rentevaste periode laten starten zodra de marktrente op z’n laagst staat in een bepaalde periode. Vooral als de renteverwachting is dat de rente binnenkort gaat dalen, is een rentebedenktijd interessant.

 

Rentebedenktijd aan het eind van de rentevaste periode

Loopt je rentevaste periode ten einde? Dan kun je besluiten om je hypotheek bij dezelfde aanbieder te verlengen en daarbij een nieuwe rentevaste periode te kiezen. Een andere optie is om je hypotheek over te sluiten (zonder boeterente) naar een andere aanbieder. Je kunt voor het verlengen gebruikmaken van en rentebedenktijd. Dan kies je zelf wanneer de nieuwe rentevaste periode begint.

Gebruik je de rentebedenktijd niet? Dan ga je aan het eind van de rentevaste periode automatisch de marktrente betalen die op dat moment geldt.

Oscar NoorlagLet op: Een mogelijk nadeel is wel dat je bij rentebedenktijd standard iets meer rente betaalt dan als je niet voor een rentevaste periode met deze optie kiest. Ga uit van ongeveer 0,2% hypotheekrente extra.

Advies over een hypotheek met scherpe rente?

Er zijn talloze hypotheekaanbieders en minstens zoveel hypotheekproducten. Hoe maak je daaruit de juiste keuze? Daar helpen onze hypotheekadviseurs je graag mee. Juist doordat zij onafhankelijk zijn in hun advies, kunnen ze het grote aanbod voor je vergelijken en je passend advies geven. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan en ontdek waar jij goed aan doet.

Gratis eerste gesprek plannen

Mensen vragen ook

Het voordeel ervan is dat je de rente kunt laten ingaan op het moment dat deze laag staat. Daardoor profiteer je mee van eventuele rentedalingen. Een negatief effect is dat je er iets meer hypotheekrente door betaalt vanwege een standaard opslag voor de rentebedenktijd. Ga uit van ongeveer 0,2% extra rente. Dat lijkt weinig, maar is over de hele rentevaste periode toch een fors bedrag.

Zodra het einde van je rentevaste periode in zicht is, ontvang je een brief van je hypotheekaanbieder. Die doet jou een verlengvoorstel: een nieuw renteaanbod voor je hypotheek. Je kunt er ook voor kiezen om je hypotheek niet te verlengen, maar over te sluiten. Dit is interessant als je bij een andere hypotheekaanbieder een voordeliger hypotheekproduct en/of lagere rente kunt krijgen. Oversluiten is alleen aan het einde van de rentevaste periode boetevrij. Dat maakt het interessant om je op dit moment te verdiepen in de mogelijkheden hiervoor. Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kijkt graag mee naar de opties.