Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Dagrente

Dagrente

In de periode tussen het tekenen van de hypotheekofferte en het passeren van de hypotheekakte kan de rente stijgen of dalen. Afhankelijk van het rentesysteem dat je kiest, worden die wijzigingen soms aan jou doorberekend. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je kiest voor dagrente. Bij dit systeem kijkt de hypotheekaanbieder naar de rente op het moment van passeren van de hypotheek. Is de rente op dat moment lager dan jouw rentepercentage in de hypotheekofferte, dan ga je de lagere actuele rente betalen. Als de rente op dit moment hoger is, dan betaal je de lagere rente die je eerder hebt afgesproken. Je betaalt dus nooit méér dan het rentepercentage in de hypotheekofferte.

Behoefte aan financieel advies?

 

Wanneer is dagrente gunstig?

Voor je nieuwe hypotheek kun je kiezen tussen drie renteberekeningssystemen: dagrente, offerterente of dalrente. Bij de dagrente ben je altijd gunstig uit als de hypotheekrente tussen het moment van uitbrengen van de offerte en passeren bij de notaris de rente gedaald is. Je betaalt nooit meer dan het offertebedrag én profiteert mee van mogelijke rentedalingen op het moment van het ondertekenen van de hypotheekofferte. Dat is aantrekkelijk.

Daar staat wel tegenover dat je bij een hypotheek met dagrente iets meer rente betaalt. Vaak liggen de rentetarieven lager als je voor dalrente kiest. Een hypotheekadviseur kan je vertellen welke van die keuze-opties voor jou passend is.

Oscar NoorlagLet op: Of de dagrente voor jou een slimme keuze is, hangt af van de uiteindelijke renteontwikkeling. Je kunt ook rekening houden met de renteverwachtingen. Is de verwachting dat de rente mogelijk op korte termijn daalt? Dan doe je er waarschijnlijk verstandig aan om voor dagrente te kiezen.

Advies over je nieuwe hypotheek?

Welk rentesysteem kies je? Hoe lang laat je je rente vastzetten? En welke hypotheekvorm neem je? Er komt nogal veel op je af als je een hypotheek afsluit. Gelukkig staan onze hypotheekadviseurs voor je klaar. Zij geven je passend advies over een hypotheek die gunstig uitpakt voor jou – qua rente én voorwaarden. De eerste kennismaking is altijd gratis!

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De actuele hypotheekrente kun je terugvinden op onze pagina met de actuele rentetarieven. Daar passen we elke dag de rentetarieven aan naar de huidige situatie. Zo kun je ook meteen zien bij welke hypotheekaanbieder op dit moment een lage rente biedt. Al moet je ook rekening houden met de voorwaarden, zoals bijvoorbeeld of je een offerterente, dagrente of dalrente hebt.

Als je kiest voor dagrente, dan profiteer mee van een daling van de hypotheekrente als die lagere rente nog steeds geldt op het moment van passeren.