Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Opeethypotheek

Opeethypotheek

De opeethypotheek is een speciaal hypotheekproduct waarmee gepensioneerden hun overwaarde kunnen verzilveren. Ook als ze een bescheiden pensioeninkomen hebben en dus niet zomaar een tweede hypotheek kunnen krijgen. Met deze hypotheek sluit je in feite een lening af ter hoogte van de overwaarde van je hypotheek. Die lening is aflossingsvrij. Je kunt het bedrag vrij gebruiken om jouw plannen mee uit te voeren. Houd er wel rekening mee dat je met deze lening je overwaarde als het ware opeet: deze wordt steeds kleiner naarmate je meer leent.

Aan een opeethypotheek kleven voor- en nadelen. Laat je daarom altijd goed adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur voordat je deze hypotheekvorm afsluit. Een adviseur kan je informeren over waar jij goed aan doet.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

 

Wanneer kun je een opeethypotheek afsluiten?

Meestal is het mogelijk om een opeethypotheek af te sluiten vanaf het moment dat je (ongeveer) de AOW-leeftijd hebt bereikt. De inkomenstoets is bij een opeethypotheek minder streng dan bij een gewone tweede hypotheek. Dit type hypotheek is dus mogelijk een interessante optie als je niet voor een tweede hypotheek in aanmerking komt. Je kunt een opeethypotheek alleen afsluiten als er daadwerkelijk overwaarde op je woning rust.

Een opeethypotheek wordt vaak gebruikt door mensen om hun pensioen mee aan te vullen. Je kunt daarmee de overwaarde uit je huis halen en die gebruiken als extra pensioeninkomen. Maar in principe ben je vrij in wat je met de lening doet. Je kunt het bijvoorbeeld ook besteden aan een verbouwing, een schenking of een vakantie.

Oscar NoorlagLet op: Een belangrijk voordeel van de opeethypotheek is dat je geen maandlasten betaalt en dat de inkomenstoetsing soepeler is dan bij een tweede hypotheek. Maar er zijn ook nadelen. Zo kan je huis minder waard worden, betaal je rente op rente (de rente wordt bij de hypotheekschuld opgeteld) en ligt het rentepercentage hoger dan bij een standaard aflossingsvrije hypotheek.

Hoe werkt een opeethypotheek?

Over een opeethypotheek betaal je geen aflossing, maar wel rente. De rente hoef je niet elke maand te betalen; deze wordt opgeteld bij je hypotheekschuld. Daardoor neemt het hypotheekbedrag toe, terwijl je overwaarde juist afneemt. Je betaalt dus geen hypotheeklasten, maar je overwaarde daalt er wel door. Dat is belangrijk om rekening mee te houden. Als je woning minder waard wordt, kan het zijn dat jij (of je nabestaanden na overlijden) met een restschuld blijft zitten.

 

Overwaarde, en nu? Download het whitepaper!

Wil je alles weten over overwaarde? Van het berekenen van je overwaarde tot wat je ermee kunt doen. En van de belastingregels die gelden tot een overbruggingskrediet? Al die informatie hebben wij voor je op een rij gezet in een overzichtelijk whitepaper. Download nu gratis ‘Overwaarde huis gebruiken: wat kun je ermee?’.

Overwaarde whitepaper downloaden

 

Meer weten over jouw opties voor een opeethypotheek?

Ben je nieuwsgierig geworden of een opeethypotheek voor jou een passend product is? En zo ja, wat de mogelijkheden voor jou zijn om dit product af te sluiten? Onze financieel adviseurs kunnen je er geheel vrijblijvend over informeren. Vraag gerust een gratis eerste gesprek aan.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Mensen vragen ook

Dit is geheel afhankelijk van jouw situatie. Een opeethypotheek heeft belangrijke voordelen, zoals de soepele toetsingscriteria en het feit dat je je overwaarde er vrij door kunt besteden. Maar er kleven ook nadelen aan. Je huis kan minder waard worden en aan het eind van de looptijd moet je de hypotheek in één keer aflossen. Soms is het daarvoor nodig om je woning te verkopen. Onze hypotheekadviseurs kunnen je eerlijk informeren over de voor- en nadelen van dit type hypotheek in jouw situatie.

Bij een opeethypotheek mag je vaak maximaal een bepaald percentage van je overwaarde opnemen. Hoeveel dit is, verschilt per hypotheekaanbieder. Je kunt het volledige maximale bedrag aan overwaarde opnemen via een opeethypotheek, maar je kunt ook voor een lager bedrag kiezen. Naast de opeethypotheek zijn er nog meer manieren om je overwaarde te verzilveren.