Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden

Een huis kopen is nogal een grote financiële verplichting. Bovendien weet je niet altijd zeker wat voor vlees je in de kuip hebt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een bod uit te brengen met ontbindende voorwaarden. De aankoop gaat dan alleen door als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Is dat niet het geval, dan kun je nog boetevrij onder de koop uit. Dit geeft je als koper meer zekerheid, maar levert de verkoper van het huis juist wat risico en onzekerheid op.

Wil je weten of jij er verstandig aan doet om ontbindende voorwaarden op te nemen bij de aankoop van een woning? Onze makelaars en financieel adviseurs adviseren je er graag over. Geheel vrijblijvend! Vraag gerust een kennismaking aan.

Gratis kennismaking

 

Waarom ontbindende voorwaarden?

Zodra je het voorlopig koopcontract hebt ondertekend, zit je na drie dagen bedenktijd in principe vast aan de aankoop. Daarna kun je alleen nog van de koop afzien door een boete (van zo’n 10% van de koopsom) te betalen. Dat terwijl er allerlei redenen kunnen zijn waardoor je de aankoop toch niet wilt laten doorgaan. Je krijgt bijvoorbeeld de financiering niet rond of uit de bouwkundige keuring komen wel heel hoge kosten voort. Ontbindende voorwaarden zijn bedoeld om je daartegen te beschermen.

Door ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract op te nemen, kun je bijvoorbeeld alsnog van de koop afzien als je niet binnen een bepaalde tijd de financiering rond krijgt. En blijkt uit de bouwkundige keuring dat de kosten voor noodzakelijk onderhoud veel hoger zijn dan een afgesproken bedrag? Dan kun je ook de koop niet door laten gaan. En dat zonder dat je een boete hoeft te betalen.

 

Hoe werken ontbindende voorwaarden?

Bij het uitbrengen van je bod moet je altijd aangeven of er ontbindende voorwaarden gelden bij jouw bod, en zo ja welke dat zijn. Specifiek zijn is daarbij belangrijk. Zo moet je aangeven wat het maximale bedrag aan onderhoudskosten is als je een voorbehoud van bouwkundige keuring afspreekt. Je maakt de voorwaarden direct kenbaar aan de verkoper bij het uitbrengen van je bod en neemt ze ook op in de koopakte.

Is aan één of meerdere voorwaarden niet voldaan? Dan moet je dat voordat de voorwaarden aflopen kenbaar maken aan de verkoper. Doe dit op tijd én schriftelijk. Geef daarbij ook aan dat je om die reden afziet van de aankoop.

Marleen OverduinLet op: Meestal moet je ook een bewijs aanleveren waaruit blijkt dat inderdaad niet aan die ontbindende voorwaarde(n) is voldaan. Dat kan bijvoorbeeld een afwijzing van een hypotheekaanbieder zijn of het rapport van de bouwkundig expert.

Wat zijn de ontbindende voorwaarden?

Een aantal veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

  • Onder voorbehoud van financiering: de aankoop gaat alleen door als je vóór een bepaalde datum de financiering voor de woning rond krijgt.
  • Onder voorbehoud van bouwkundige keuring: je stelt als voorwaarde voor de aankoop dat de noodzakelijke onderhoudskosten uit een bouwkundige keuring niet boven een bepaald bedrag uitkomen.
  • Onder voorbehoud van NHG: je laat de aankoop alleen doorgaan als het je lukt om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aan te vragen.
  • Onder voorbehoud van verkoop eigen huis: je voorwaarde voor de aankoop is dat je je huidige woning voor een bepaalde datum weet te verkopen. Als dat niet lukt, kun je onder de aankoop van het andere huis uit.

 

Advies over een huis kopen?

Het is nogal wat om een huis te kopen. Een woning vinden, een aantrekkelijk bod uitbrengen, beslissingen nemen over de voorwaarden en een passende hypotheek afsluiten – er komt veel bij kijken. Wil jij advies over de aankoop van een woning? Onze makelaars en financieel adviseurs staan graag voor je klaar. Plan een gratis kennismakingsgesprek.

Gratis oriëntatiegesprek