Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Nieuwbouwhypotheek

Nieuwbouwhypotheek

Een nieuwbouwhypotheek is een hypotheek die je afsluit voor een nieuwbouwwoning. De hypotheekaanvraag gaat bij een nieuwbouwhuis namelijk iets anders in zijn werk. De woning moet immers nog gebouwd worden. Je krijgt daardoor bijvoorbeeld te maken met een bouwdepot, bouwrente en mogelijk dubbele lasten. Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag hoe dit precies zit en hoe je de aankoop van je nieuwbouwwoning financieel zo gunstig mogelijk kunt regelen.

Hypotheekadvies nodig?

 

Wat houdt een nieuwbouwhypotheek in?

Net als voor een hypotheek voor bestaande bouw, betaal je ook voor een nieuwbouwhypotheek elke maand een bedrag aan rente en aflossing. Je kiest een bepaalde hypotheekvorm en spreekt een rentevaste periode af.

Wat uniek is aan een nieuwbouwhypotheek, is dat je hiermee betaalt voor de grond waar de woning straks op staat, voor de uitgevoerde werkzaamheden en voor het werk dat nog uitgevoerd moet worden. Om voor het nog uit te voeren werk te betalen, wordt het geld uit je hypotheek in een bouwdepot gestort. Daarmee worden in termijnen de facturen van de aannemer voor de bouw betaald.

 

Wanneer gaat een nieuwbouwhypotheek in?

Voordat je een nieuwbouwhypotheek kunt afsluiten, moet je eerst de koop-aannemingsovereenkomst ondertekenen. Daarmee word jij eigenaar van de grond waar de woning op komt te staan. Zodra je die hebt getekend, kun je bij de notaris de hypotheekakte ondertekenen. Daarmee gaat je nieuwbouwhypotheek officieel in.

Het kan zijn dat je een tijdje dubbele lasten hebt. Je woont mogelijk nog in je huidige koopwoning en betaalt daar hypotheeklasten voor. Ook betaal je al maandlasten voor je nieuwe woning. Goed nieuws: mogelijk kun je de dubbele lasten opvangen met een overbruggingskrediet. Dit krediet is een optie als er overwaarde rust op je huidige koopwoning. Je kunt dan het bedrag aan overwaarde meenemen om je nieuwbouwwoning te financieren, zelfs al voordat je huidige woning is gekocht. Dit krediet los je later in één keer af zodra je huidige woning is verkocht en de overwaarde dus vrijkomt.

 

Hoeveel nieuwbouwhypotheek kan ik krijgen?

Met je nieuwbouwhypotheek financier je de grond, de werkzaamheden aan het huis en ook eventueel meerwerk (zoals extra stopcontacten of een uitbouw). Daarnaast krijg je bij nieuwbouw te maken met bouwrente en renteverlies. Ook die kosten kun je soms meefinancieren in je hypotheek. Houd er wel rekening mee dat de hypotheekrente die je betaalt over de meegefinancierde rentekosten niet altijd volledig fiscaal aftrekbaar is.

Voor het bepalen van jouw maximale hypotheek kijkt de hypotheekaanbieder naar je toetsinkomen en naar de marktwaarde van de woning. De marktwaarde bestaat uit de koopsom plus de bouwrente plus het renteverlies plus eventueel meerwerk plus de aansluiting van nutsvoorziening. Heb je schulden lopen? Dan kun je daardoor iets minder lenen.

Marleen OverduinGoed om te weten: In principe kun je, als je inkomen dat toelaat, 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Financier je verduurzamende maatregelen mee? Dan kun je tot 106% lenen, mits je die 6% gebruikt voor de verduurzaming.

Gratis eerste gesprek over nieuwbouw?

Ben je benieuwd wat jouw opties zijn voor een nieuwbouwhuis? En wil je weten hoeveel jij precies kunt lenen? Onze hypotheekadviseurs rekenen het graag voor je uit. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan en ontdek daarin hoeveel jouw maximale nieuwbouwhypotheek bedraagt.

Gratis kennismakingsgesprek

Mensen vragen ook

Voor een nieuwbouwwoning betaal je in termijnen via een nieuwbouwhypotheek. Die termijnen worden bouwfases genoemd. Het idee is dat je steeds aan het eind van een bouwfase een factuur ontvangt. Die wordt betaald vanuit het bouwdepot: een aparte rekening waarin de hypotheeksom wordt gestort.

Bij nieuwbouw heb je bepaalde bijkomende kosten niet die je wel betaalt als je een bestaande woning koopt. Dat is goed nieuws. Zo heb je niet te maken met taxatiekosten, notariskosten en overdrachtsbelasting. De taxatie- en notariskosten zijn niet voor jouw rekening omdat je het huis vrij op naam koopt. Van overdrachtsbelasting is sowieso geen sprake. Wel krijg je met diverse andere bijkomende kosten te maken als je een nieuwbouwwoning koopt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten voor meerwerk, de bouwrente en het renteverlies.