Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Leveringsakte

Leveringsakte

De leveringsakte (ook wel ‘transportakte’ of ‘akte van levering’) is de notariële akte waarmee een woning, bedrijfspand of kavel jouw eigendom wordt. Door deze akte te ondertekenen, wordt het eigendom van de vorige eigenaar overgedragen op jou. Deze akte onderteken je bij de notaris als je een woning, pand of kavel koopt. De notaris schrijft de akte in bij het Kadaster. Na die inschrijving staat het onroerend goed officieel op jouw naam.

De leveringsakte is een belangrijk document. Hiermee word jij eigenaar van de woning of de kavel. Loop dus het volledige document goed na voordat je er je handtekening onder zet. Een aankoopmakelaar kan de akte ook voor je nalezen. Dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Aankoopmakelaar inschakelen?

 

Wat staat er in de leveringsakte?

Wanneer je een huis koopt, ga je naar de notaris om twee documenten te ondertekenen:

  1. de leveringsakte, waarin de eigendomsoverdracht van de woning is vastgelegd;
  2. de hypotheekakte waarmee de hypotheek op jouw naam komt te staan.

In de leveringsakte staan de afspraken opgesomd die je met de verkoper hebt gemaakt. Het is de bedoeling dat de afspraken in de leveringsakte overeenkomen met die in het voorlopig koopcontract.

De precieze inhoud verschilt per akte. Maar in de meeste aktes zal je deze gegevens terugzien:

  • jouw persoonsgegevens en die van de verkopers;
  • gegevens over de woning;
  • gegevens over de grond (het perceelnummer, etc.);
  • de overdrachtsbelasting;
  • de koopsom voor de woning;
  • een bevestiging dat de koopsom is betaald;
  • eventuele ontbindende voorwaarden (die vervallen zodra je de akte van levering hebt ondertekend);
  • mogelijke bijzondere bepalingen.

Oscar NoorlagLet op: Je hoeft de leveringsakte niet zelf te regelen. De notaris stelt deze voor je op en schrijft de akte ook in bij het Kadaster. Ook heeft de notaris een aantal dingen voor je gecontroleerd, zoals of de verkoper bevoegd is om de woning te verkopen. Jij hoeft de akte alleen, samen met de verkoper, te ondertekenen.

Aankoopmakelaar inschakelen?

Wil je zeker weten dat je het proces van een woning kopen goed aanpakt en niets over het hoofd ziet? En vind je het prettig om hierbij begeleid te worden door een expert? Een aankoopmakelaar van Van Bruggen Adviesgroep helpt je graag verder. Plan een gratis kennismaking en ontdek wat onze makelaars en financieel adviseurs voor je kunnen betekenen.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De koopakte is de overeenkomst die je met de verkoper sluit over het kopen van de woning. Hiermee spreek je af dat je na drie dagen bedenktijd en onder voorbehoud van eventuele ontbindende voorwaarden eigenaar van de woning wordt voor een bepaald bedrag. Met de leveringsakte maak je de overdracht van het eigendom definitief. De woning wordt dan echt van jou.

De notaris stelt de leveringsakte voor je op. Jij ondertekent deze als koper samen met de verkoper en de notaris.

Voor de leveringsakte betaal je twee soorten kosten: de notariskosten voor het opstellen van de akte en de kosten voor de inschrijving van de akte in het Kadaster. Tegelijk met de leveringsakte onderteken je ook de hypotheekakte. Voor beide aktes en de inschrijving in het Kadaster ben je in totaal ongeveer € 1.300,- kwijt. De kosten kunnen bij het ene notariskantoor iets hoger zijn dan bij het andere kantoor.