Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Jaarlijks Kostenpercentage (JKP)

Jaarlijks Kostenpercentage (JKP)

Het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) geeft aan wat je jaarlijks aan rente en kosten betaalt voor een lening als percentage van het totale kredietbedrag. Het doel van dit percentage is dat je leningen beter kunt vergelijken. Geldverstrekkers zijn dan ook verplicht dit percentage te benoemen. Het JKP houdt rekening met het feit dat de rente niet per jaar wordt betaald, maar per maand (meestal achteraf). Daarom ligt het JPK altijd iets hoger dan de nominale rente.

Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen: onze hypotheekadviseurs geven je graag persoonlijk advies over jouw nieuwe hypotheek.

Maak een afspraak

 

Wat is het Jaarlijks Kostenpercentage?

Het Jaarlijks Kostenpercentage staat altijd vermeld in de hypotheekofferte. Voor dit percentage is naar twee dingen gekeken:

  • de kosten die je op jaarbasis betaalt aan rente en aflossing;
  • de eenmalige bijkomende kosten voor het krijgen van de hypotheek (zoals notariskosten, taxatiekosten en wellicht de premie voor een overlijdensrisicoverzekering).

Met het Jaarlijks Kostenpercentage krijg je de kosten voor een hypotheek helder. Niet alleen de maandlasten, maar ook wat je er in totaal aan kwijt bent. Een hypotheek met lage rente en verplichte overlijdensrisicoverzekering kan bijvoorbeeld door die verzekering alsnog duurder zijn dan een andere hypotheek met lagere rente maar zonder verzekeringsverplichting. Met het Jaarlijks Kostenpercentage krijg je die verschillen inzichtelijk.

Doordat rekening wordt gehouden met de looptijd en de bijkomende kosten, is het Jaarlijks Kostenpercentage altijd wat hoger dan de nominale rente.

 

Hoe bereken je het Jaarlijks Kostenpercentage (JPK)?

De bank berekent het Jaarlijks Kostenpercentage voor je en vermeldt dit in de hypotheekofferte. Voor de berekening is onder andere rekening gehouden met:

Oscar Noorlag Let op: Hypotheken met elkaar vergelijken is niet eenvoudig. Hiervoor moet je letten op het Jaarlijkse Kostenpercentage en op diverse andere factoren. Een hypotheekadviseur kan je gelukkig goed uitleggen wat belangrijk is en neemt al die punten voor je mee.

Gratis kennismaken?

Ben je nieuwsgierig wat jouw hypotheekopties zijn en waar je wel en niet goed aan doet? Onze hypotheekadviseurs laten het je weten op basis van een persoonlijk gesprek. Vraag een gratis eerste gesprek aan. Dan weet je snel meer over de juiste keuzes voor jou.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Afhankelijk van het type hypotheekvorm dat je kiest, bestaan je maandlasten vaak uit rente en aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bruto maandbedrag, bestaande uit rente en aflossing. Bij een lineaire hypotheek varieert het bedrag; in het begin betaal je iets meer (omdat je meer aflost) per maand dan later. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, maar moet je wel zelf geld sparen om de hypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen. Houd daarnaast rekening met bijkomende kosten. Daaronder valt bijvoorbeeld de premie voor een eventueel verplichte overlijdensrisicoverzekering.

Het Jaarlijks Kostenpercentage maakt het mogelijk om hypotheken eerlijker met elkaar te vergelijken. Je kijkt daarbij namelijk niet alleen naar de rente of maandlasten, maar ook naar bijkomende kosten. Zo heb je beter zicht op wat je op jaarlijkse basis in totaal aan deze hypotheek kwijt bent.