Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Huidige hoofdsom

Huidige hoofdsom

De huidige hoofdsom is het bedrag dat je op dit moment nog aan hypotheek hebt openstaan. Het bedrag dat je nog moet aflossen dus. Dit kan minder zijn dan de oorspronkelijke hoofdsom als je tussentijds aflossingen hebt gedaan. Je vindt de huidige hoofdsom (ook wel ‘openstaande hypotheekschuld’) terug op de afschriften en jaaropgaves van je hypotheekaanbieder. Of zoek de huidige hoofdsom terug in de online omgeving van je hypotheekaanbieder.

Hypotheekadvies aanvragen?

 

Hoeveel bedraagt mijn huidige hoofdsom?

Je weet wat je huidige hoofdsom is als je tussentijdse aflossingen aftrekt van de oorspronkelijke hypotheekschuld. Heb je juist tussentijds je hypotheek verhoogd? Dan moet je dat bedrag er weer bij optellen.

Dus stel je voor: jouw oorspronkelijke hoofdsom is € 400.000,-. Doordat je maandelijks op je hypotheek hebt afgelost, heb je in totaal € 75.000,- aan aflossing gedaan. Je huidige hoofdsom is dan € 400.000,- min € 75.000,- = € 325.000,-.

Marleen OverduinGoed om te weten: Je hypotheek is in het Kadaster ingeschreven voor de oorspronkelijke hoofdsom. Of, als je voor een hogere inschrijving kiest, voor een hoger bedrag. In principe kun je zonder notariskosten tot dit bedrag je hypotheek verhogen als je meer hypotheekruimte nodig hebt. Wel wordt daarvoor de hogere hypotheek opnieuw getoetst aan je inkomen.

Meer weten over jouw hypotheekopties?

Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw hypotheek? Of je daar bijvoorbeeld op kunt besparen, of je je hypotheek kunt verhogen of dat je er slim aan doet om tussentijds af te lossen? Daar geven onze hypotheekadviseurs je graag inzicht in. Plan een gratis en vrijblijvend gesprek.

Gratis eerste gesprek plannen

Mensen vragen ook

Het aflossingsschema is afhankelijk van de hypotheekvorm die je hebt gekozen. Op een lineaire hypotheek los je in het begin in een hoger tempo af dan op een annuïteitenhypotheek. Op een aflossingsvrije hypotheek los je in principe niets af in de tussentijd (tenzij je daar zelf voor kiest). Je kunt ontdekken hoeveel je tot nu toe hebt afgelost door de openstaande hypotheekschuld (de huidige hoofdsom) af te trekken van de oorspronkelijke hoofdsom. Het verschil tussen die twee is het bedrag dat je hebt afgelost.

Extra aflossen kan aantrekkelijk zijn als je spaargeld bijvoorbeeld in box 3 valt en de spaarrente laag staat. Je bent dan minder belasting kwijt als je vóór 1 januari een extra aflossing doet. Bovendien verklein je met extra aflossingen de kans op een restschuld. Wel zitten er wat haken en ogen aan extra aflossen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je bij een verhuizing mogelijk met de bijleenregeling te maken krijgt en dat je hypotheekrenteaftrek misloopt. Laat je goed informeren door een hypotheekadviseur voordat je extra bedragen aflost.