Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hogere inschrijving

Hogere inschrijving

Een hogere inschrijving betekent dat de notaris je hypotheek voor een hoger bedrag inschrijft bij het Kadaster dan nodig is voor de aankoop van je woning. Je reserveert daarmee kredietruimte voor de toekomst. Mocht je later extra hypotheek willen opnemen (bijvoorbeeld voor een verbouwing) en de geldverstrekker gaat daarmee akkoord, dan hoef je niet opnieuw langs de notaris gaan. Daarmee bespaar je notariskosten voor het verhogen van je hypotheek.

Wil je weten waar jij goed aan doet bij het afsluiten van je hypotheek? En voor welk bedrag je je hypotheek het beste kunt laten inschrijven? Onze hypotheekadviseurs geven je vrijblijvend advies in een gratis eerste gesprek.

Advies over je hypotheek?

 

Waarom een hogere inschrijving?

Als je later meer hypotheekruimte wilt gebruiken (bijvoorbeeld voor een verbouwing, om geld te schenken aan je kinderen, voor de aanschaf van een auto of voor andere doelen), dan moet je daarvoor in principe opnieuw langs de notaris. Je sluit dan een tweede hypotheek af, waarvoor je opnieuw notariskosten betaalt.

Maar dat is niet altijd nodig. Als je je oorspronkelijke hypotheek voor een hoger bedrag inschrijft, hoef je voor die extra hypotheekruimte niet opnieuw langs de notaris te gaan. Je doet een onderhandse verhoging en maakt daarbij gebruik van de hogere inschrijving. Dat bespaart je kosten en gedoe.

Marleen OverduinGoed om te weten: Voor het verhogen van je hypotheek bestaan twee opties: een tweede hypotheek nemen of een onderhandse verhoging. Als je je hypotheek voor een hoger bedrag inschrijft, is een onderhandse verhoging misschien een optie. Daarmee bespaar je notariskosten.

Let op: de hogere inschrijving geeft geen garantie dat je daadwerkelijk dit bedrag kunt lenen. Hiervoor wordt je hypotheekaanvraag altijd opnieuw aan je woningwaarde en inkomen getoetst.

 

Advies over je hypotheek?

Wil je je overwaarde benutten door je hypotheek te verhogen? Of heb je advies nodig over een nieuw af te sluiten hypotheek? Onze financieel adviseurs staan voor je klaar. Gratis en vrijblijvend! Vraag een gratis eerste gesprek aan om er samen naar te kijken.

Maak een gratis afspraak

Mensen vragen ook

Meestal betaal je niets extra’s voor een verhoogde inschrijving als je dit direct bij het afsluiten van je hypotheek regelt. Ga je de hypotheekverhoging tijdens de looptijd regelen? Houd dan wel rekening met notariskosten van rond de € 700,-. Door de hogere inschrijving al bij het afsluiten van je hypotheek te regelen, kun je die notariskosten later voorkomen.

Als je kiest voor onderhands verhogen, kun je in principe lenen tot het bedrag van de hogere inschrijving. Wel moet je daarvoor voldoen aan de toetsingsnormen van je inkomen én mag je niet méér dan 100% van je woningwaarde (of 106% bij verduurzamende maatregelen) lenen. Stel: jij hebt je hypotheek ingeschreven voor € 375.000,-. Op dit moment staat er nog € 300.000,- hypotheek open. Dan kun je, als je inkomen en woningwaarde dat toelaten, € 75.000,- extra hypotheek krijgen.