Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Hoofdsom

Hoofdsom

De hoofdsom is het bedrag dat je aan hypotheek hebt afgesloten. Het kan zijn dat je op dit moment voor een lager bedrag aan hypotheek hebt openstaan, doordat je tussentijds op je hypotheek hebt afgelost. De hypotheekschuld kan daardoor dalen, maar je hoofdsom (het oorspronkelijke bedrag) blijft gelijk. Het exacte bedrag lees je terug in de hypotheekakte of je kunt het opzoeken in de online omgeving van je hypotheekaanbieder.

Advies over je lopende hypotheek?

 

Aflossen: altijd een percentage van de hoofdsom

De hoofdsom is bijvoorbeeld belangrijk als je tussentijds wilt aflossen. Vaak heb je met je hypotheekaanbieder afgesproken dat je maximaal een bepaald percentage van de hoofdsom per jaar mag aflossen. Komt de aflossing daarbovenuit? Dan betaal je een bedrag aan boeterente voor de aflossing die je méér doet dit percentage. Veel hypotheekaanbieders hanteren een grens van 10% van de hoofdsom.

Oscar NoorlagLet op:Tussentijds aflossen is door de boeterente én om andere redenen niet altijd gunstig. Zo krijg je daardoor eerder te maken met de bijleenregeling als je verhuist. Laat je daarom altijd goed informeren door een hypotheekadviseur voordat je grote extra aflossingen doet.

Gratis oriëntatiegesprek over jouw hypotheek

Heb jij een hypotheek lopen en wil je meer weten over waar jij goed aan doet? Wel/niet aflossen bijvoorbeeld? Of je hypotheek oversluiten of verhogen? Onze financieel adviseurs weten er alles van. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan. Dan kun je samen met jouw persoonlijke adviseur kijken naar de opties die jij hebt.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Dit is de hypotheekschuld die je nog hebt openstaan. Dus de hoofdsom min de aflossingen die je hebt gedaan en plus eventuele hypotheekverhogingen in de tussentijd. Je kunt het huidige hypotheekbedrag terugvinden op je afschriften of in de online omgeving van je hypotheekaanbieder.

De oorspronkelijke hoofdsom is het bedrag waarvoor je in eerste instantie een hypotheek hebt afgesloten. Het kan zijn dat je door aflossingen of verhogingen op je hypotheek inmiddels een hoger of lager bedrag aan hypotheek hebt openstaan. Je mag tot een bepaald percentage van de hoofdsom jaarlijks boetevrij aflossen naast de maandelijkse aflossingen.