Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Fiscaal geruisloos voortzetten polis

Fiscaal geruisloos voortzetten polis

Fiscale voortzetting van een Kapitaalverzekering Eigen Woning betekent dat je de levensverzekering (kapitaalverzekering) die gekoppeld is aan je hypotheek beëindigt en een gelijkwaardige verzekering afsluit bij een andere verzekeraar. Dat doe je zonder dat je hier fiscaal nadeel van ondervindt. Je profiteert nog steeds van fiscale voordelen.

Wil je meer weten over jouw opties hiervoor? Onze financieel adviseurs praten je graag bij. Geheel gratis en vrijblijvend!

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

 

Waarom fiscaal geruisloos voortzetten?

Wanneer een levensverzekering is gekoppeld aan een hypotheek (bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek), dan valt deze verzekering vaak in Box 1 bij de Belastingdienst. De twee belangrijkste voordelen hiervan zijn:

  • Je mag een groot bedrag belastingvrij ontvangen aan het einde van de looptijd (bij 15 jaar looptijd € 32.500,- per persoon, bij 20 jaar € 143.000,-).
  • Je hoeft tussentijds over het opgespaarde bedrag geen vermogensbelasting te betalen aan de Belastingdienst.

Wanneer je de verzekering beëindigt (bijvoorbeeld omdat je de hypotheek oversluit) kun je dit fiscaal geruisloos laten doen. Dit betekent dat de huidige verzekeraar het bedrag dat je tot nu toe hebt opgespaard (min eventuele afkoopkosten van de polis) in één keer doorstort naar de verzekeraar waar de nieuwe polis gaat lopen. Je blijft daarmee van de bovenstaande fiscale voordelen profiteren.

Zorg er bij een oversluiting wel altijd voor dat de einddatum van de nieuwe polis gelijk is aan die van de oude polis.

Oscar NoorlagLet op: Er kleven (mogelijke) nadelen aan het beëindigen van een kapitaalverzekering, waaronder de afkoopkosten en mogelijk een hogere overlijdensrisicopremie bij  de nieuwe polis. Vraag een adviseur om je te adviseren en begeleiden bij dit traject.

Financieel advies nodig?

Wil je precies weten waar jij goed aan doet met je hypotheek en/of kapitaalverzekering? Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar. Ook bij jou in de buurt is er een adviseur van Van Bruggen Adviesgroep die je kan helpen. Plan een gratis en vrijblijvende kennismaking om zo snel meer te ontdekken over jouw opties.

Gratis oriëntatiegesprek aanvragen

Mensen vragen ook

Een kapitaalverzekering is gekoppeld aan je hypotheek en is bedoeld om geld op te sparen waarmee je de hypotheek aan het einde van de looptijd aflost. Elke maand betaal je een bedrag aan premie, dat wordt ingelegd in de verzekering.

Ja, een kapitaalverzekering is een levensverzekering. Deze zal op een bepaald moment geld uitkeren. Dit is op de einddatum van de verzekering als je dan nog leeft. Als je tijdens de looptijd overlijdt, dan keert de kapitaalverzekering op dat moment uit aan je nabestaanden.

Dat hangt af van je situatie. Een spaarhypotheek oversluiten is niet altijd verstandig door de fiscaal aantrekkelijke manier waarop deze hypotheek is vormgegeven. Vraag een hypotheekadviseur om advies. Die kan je laten weten hoe gunstig of niet oversluiten is voor jou.