Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bouwdepot

Bouwdepot

Als je een nieuwbouwwoning koopt of je huis gaat verbouwen en dat financiert vanuit een hypotheek, dan krijg je te maken met een bouwdepot. Dit kun je zien als een aparte rekening waarop het gereserveerde hypotheekbedrag staat voor het (ver)bouwen van je woning. Alle kosten die worden gemaakt voor het (ver)bouwen van je huis, worden vanuit dit depot betaald. Het bouwdepot blijft zo’n 6-24 maanden openstaan.

Het bouwdepot wordt voor je geopend zodra je nieuwbouwhypotheek of verbouwhypotheek rond is. Onze hypotheekadviseurs kunnen je meer vertellen over hoe dit precies werkt.

Advies over jouw financiële opties?

 

Hoe werkt een bouwdepot precies?

Zodra je hypotheek rond is, wordt een deel van het bedrag gestort in een bouwdepot. Hiermee worden alvast kosten gereserveerd voor het (ver)bouwen van je woning, bijvoorbeeld om straks de aannemer te kunnen betalen voor het bouwen van je nieuwbouwwoning. Dit bouwdepot blijft openstaan zolang je verbouwing of de bouw van je woning duurt. Vaak is dat maximaal 24 maanden, maar de exacte looptijd verschilt per hypotheekaanbieder. Hierover vind je meer informatie in de hypotheekvoorwaarden.

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan worden vanuit het bouwdepot de kosten betaald voor volgende bouwfases van je woning én de grond waarop de woning staat. Ga je verbouwen? Dan is het geld in het bouwdepot bedoeld voor de kosten van de verbouwing of renovatie. De facturen dien je in via de digitale omgeving van je bank; zij betalen deze dan direct voor jou vanuit het bouwdepot.

Michiel MeijerLet op: Staat er nog een bedrag open op het bouwdepot na afloop van de looptijd? Dan wordt dit in mindering gebracht op je openstaande hypotheek. Vaak is het wel mogelijk om je bouwdepot te verlengen als dat nodig is. De bank of je hypotheekadviseur kan je vertellen wat de opties zijn.

Bouwdepot en bouwrente

Over de opgenomen bedragen uit het bouwdepot betaal je een bedrag aan rente: de bouwrente. Daarnaast ontvang je rente over het geld dat in het bouwdepot staat en dat je nog niet hebt opgenomen. Vaak is dat (ongeveer) net zoveel als wat je aan rente betaalt. Naarmate je meer geld uit het bouwdepot opneemt, ontvang je steeds wat minder rente en betaal je juist meer rente. Je hebt daardoor na verloop van tijd ook minder recht op hypotheekrenteaftrek. Dat leidt tot een renteverlies. Het bedrag van dit verlies mag je fiscaal aftrekken.

 

Advies nodig over een bouwdepot aanvragen?

Wil je een nieuwbouwwoning kopen of een bouwdepot aanvragen voor je verbouwplannen? Onze hypotheekadviseurs zijn goed thuis in de mogelijkheden en vertellen je graag meer. Plan een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek!

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Je hebt recht op een bouwdepot als je in aanmerking komt voor een verbouw- of nieuwbouwhypotheek en de hypotheek wilt gebruiken voor zaken die vastzitten aan je woning. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nieuw dakkapel of een nieuwe keuken. Losstaande dingen in huis, zoals gordijnen of meubels mag je niet vanuit het bouwdepot betalen.

Dan wordt het openstaande bedrag afgetrokken van je openstaande hypotheek. Dit bedrag wordt dus gebruikt voor een extra aflossing, waardoor je totale hypotheekschuld daalt. Je betaalt over het niet-opgenomen bedrag bij de meest geldverstrekkers geen rente. Het is dus niet erg als je het bouwdepot aan het einde van de looptijd niet volledig hebt gebruikt.