Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Aflossingsvorm

Aflossingsvorm

Bij het afsluiten van een hypotheek maak je een keuze voor een bepaalde hypotheekvorm. Die keuze is bepalend voor de aflossingsvorm die geldt voor jouw hypotheek. Zo los je op een lineaire hypotheek in het begin sneller af dan op een annuïteiten hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek is een maandelijkse aflossing dan weer helemaal niet verplicht. De aflossingsvorm zegt dus iets over hoeveel aflossing je betaalt en wanneer je aflost (elke maand of aan het eind van de looptijd).

Onze hypotheekadviseurs praten je graag bij over de verschillende aflossingsvormen voor je hypotheek.

Oriëntatiegesprek voor hypotheekadvies

 

Welke aflossingsvormen zijn er?

Sluit je op dit moment een hypotheek af? Dan kun je kiezen voor een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek kun je afsluiten voor maximaal 50% van de waarde van de woning; met de andere twee aflossingsvormen kun je wel 100% van je woningwaarde financieren (mits je inkomen dat toelaat). Een combinatie van meerdere hypotheekvormen is ook mogelijk. Zo kun je kiezen voor een deels aflossingsvrije en deels lineaire hypotheek.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bruto bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je relatief weinig aflossing en relatief veel rente. Na verloop van tijd ga je meer aflossen en minder rente betalen. Dit betekent dat je in het begin maximaal profiteert van hypotheekrenteaftrek en dat je daardoor netto in het begin wat minder kwijt bent. Daar staat tegenover dat je je hypotheek minder snel aflost dan bij een lineaire hypotheek.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand precies hetzelfde bedrag af op je hypotheek. Daardoor daalt je hypotheekschuld sneller en ben je al met al minder rente kwijt. Die aflossingsvorm betekent dat je in het begin relatief hoge maandlasten hebt, maar aan het eind juist bruto én netto lagere maandlasten.

Aflossingsvrije hypotheek

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan hoef je daar in principe niet op af te lossen tijdens de looptijd. Als je maar de volledige hypotheeksom aan het eind van de looptijd aflost. Tussentijds aflossen zonder boete is eventueel ook een optie. Bij deze aflossingsvorm heb je lage maandlasten doordat aflossen niet verplicht is. Zorg er wel voor dat je iets regelt om de hypotheek op de afloopdatum te kunnen aflossen. Als in één keer aflossen niet lukt, kun je soms je hypotheek oversluiten om van de restschuld af te komen.

 

Oude aflossingsvormen

In het verleden kon je ook een aantal andere hypotheekvormen afsluiten. Zo kon je kiezen voor een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Je legt daarbij elke maand een bedrag in op een spaarrekening of in een kapitaalverzekering. Je lost daarnaast niet tussentijds af. Maar met het bij elkaar gespaarde bedrag op de rekening of in de verzekering kun je de hypotheek aan het eind van de hypotheek in één keer aflossen.

Een andere oude hypotheekvorm is de beleggingshypotheek. Hierbij los je geen bedragen af tijdens de looptijd, maar beleg je in plaats daarvan maandelijks een bedrag in een kapitaalverzekering of op een beleggingsrekening. Met het ingelegde geld plus het rendement los je aan het eind van de looptijd de hypotheek af. Je loopt hierbij wel een risico: pas op het eind weet je of je voldoende rendement bij elkaar hebt om de hypotheek af te lossen.

Oscar NoorlagTip: Heb je een beleggings- of aflossingsvrije hypotheek en wil je meer zekerheid hebben over de aflossing? Dan loont het om met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan. Wellicht kun je je hypotheek oversluiten naar een hypotheek die meer zekerheid biedt.

Welke aflossingsvorm past bij jou?

Wil je weten welke hypotheekvorm jij het beste kunt kiezen voor je nieuwe hypotheek? Of ben je benieuwd of oversluiten voor jou een verstandige optie is? Onze hypotheekadviseurs kunnen je er alles over vertellen. Plan een gratis oriëntatiegesprek.

Gratis oriëntatiegesprek plannen

Mensen vragen ook

Je keuze voor een bepaalde hypotheekvorm hangt vaak af van je wensen. Wil je bijvoorbeeld in het begin lagere maandlasten hebben of zou je juist graag snel aflossen zodat je later lagere lasten hebt? Wil je tussentijds aflossen of liever niet? En hoeveel zekerheid wil je over de terugbetaling van je hypotheek? Een hypotheekadviseur kan je passend advies geven over een aflossingsvorm die aansluit op jouw wensen.

Qua aflossingsvormen kun je op dit moment voor een nieuwe hypotheek kiezen voor een annuïtaire, lineaire of aflossingsvrije hypotheek. Ook een combinatie van aflossingsvormen is mogelijk. Let op: bij een nieuwe hypotheek mag je altijd maximaal 50% van de waarde van je woning aflossingsvrij financieren. Ook heb je bij een nieuw af te sluiten aflossingsvrije hypotheek geen recht op hypotheekaftrek.