Op zaterdag 5 oktober vindt de NVM Open Huizen Dag weer plaats. Deze dag is ooit in het leven geroepen toen het lastig was om een huis te verkopen. Op die manier kon je laagdrempelig potentiële kopers laten kennismaken met je woning. De afgelopen maanden gaan woningen weer als warme broodjes over de toonbank. Het animo om mee te doen aan de NVM Open Huizen Dag stabiliseert de laatste paar keer dan ook rond de 9.000 woningen.
Maar de Open Huizen Dag is en blijft een mooie en snelle manier om je te oriënteren wat er in de markt beschikbaar is qua woningen en wat die woningen jou te bieden hebben. Je kunt tenslotte makkelijk meerdere woningen op een dag bekijken.
Ben je een serieuze huizenzoeker? Dan adviseren we je om vooraf goed uit te zoeken wat je financiële mogelijkheden zijn. Daarbij maakt het uit of je een starter of een doorstromer bent. Je bent een doorstromer als je nu al in een koopwoning woont en op zoek bent naar een andere koopwoning.
Voor zowel starters als doorstromers hebben we 3 tips.
3 tips bij het zoeken van je eerste koopwoning
Ben je een starter op de woningmarkt? Dan geven we je graag deze 3 tips mee:
- Bereken voordat je op huizenjacht gaat hoeveel je kunt lenen
Je kunt op veel websites berekenen (onder andere via onze website) hoeveel je ongeveer kunt lenen. Toch adviseren we je om, voordat je op huizenjacht gaat, een afspraak te maken met een financieel adviseur. Die kan je persoonlijke mogelijkheden nog beter berekenen. Een adviseur weet namelijk welke invloed een studieschuld of persoonlijke lening heeft en hoe de berekening precies moet gebeuren.
Hoeveel je kunt lenen, hangt niet alleen af van je inkomen, de rente en je schulden. Ook het energielabel van de woning speelt mee. Hoe beter je energielabel, hoe meer je kunt lenen voor de aankoop van het huis.
Verder hangt je uiteindelijke budget af van je eigen spaargeld. Bedenk daarbij dat je uit je spaargeld ook de bijkomende kosten moet betalen, zoals de kosten voor de taxatie, de notaris- en advieskosten, eventuele kosten voor Nationale Hypotheek Garantie en overdrachtsbelasting. Voor die laatste geldt overigens soms een vrijstelling.
- Laat je niet gek maken
Een koopwoning vinden is niet makkelijk in de huidige woningmarkt. Vooral bij starters is de druk vaak hoog om een woning te vinden. Ze hebben te maken met een hoge huur of wonen noodgedwongen nog bij hun ouders. Het is dan heel verleidelijk om extra veel te bieden voor een beschikbare woning. Maar laat je zeker niet gek maken.
Het kan helpen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Een makelaar helpt je met zijn kennis van de markt om een weloverwogen en minder emotionele beslissing te nemen.
- Wees realistisch met je wensen
We zien regelmatig starters die een hele reeks aan wensen hebben. Wees daarbij ook realistisch. In de huidige woningmarkt heb je als starter de woningen niet voor het uitkiezen. Bepaal van tevoren welke wensen aan een woning voor jou noodzakelijk zijn en welke minder belangrijk zijn. De locatie is waarschijnlijk heel belangrijk. Maar kun je misschien ook leven met een kamer minder of met een woning zonder open keuken? Dan wordt het woningaanbod al groter.
3 tips bij het zoeken naar een andere koopwoning
De uitgangspunten voor bestaande huizenbezitters die een andere woning willen kopen, zijn heel anders dan die voor starters. Ook voor hen hebben we 3 tips.
- Bereken hoeveel je kunt lenen
Als bestaande huizenbezitter kun je niet blindelings vertrouwen op een eenvoudige maximale-hypotheek-berekening op een website. Die berekeningen zijn namelijk gebaseerd op starters en op de huidige rente. Als doorstromer zit je situatie vaak iets complexer in elkaar.
Ga daarom altijd naar een financieel adviseur voor een berekening op maat. Een adviseur neemt bij zijn berekening bijvoorbeeld ook de volgende zaken mee:
- Voor het bepalen van de maximale hypotheek kijkt de adviseur ook naar je bestaande hypotheek. In de berekening moet rekening worden gehouden met de kortere resterende looptijd.
- Mogelijk kun je de lage hypotheekrente op je bestaande hypotheek meeverhuizen. Is de resterende rentevaste periode 10 jaar of langer? Dan mag je bij de maximale-hypotheek-berekening rekenen met die lagere rente. Tenminste, als je de nieuwe hypotheek bij dezelfde geldverstrekker afsluit. Is de rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan wordt gerekend met een rente van 5%, waardoor je vaak iets minder kunt lenen.
- Controleer of je hypotheekrente mee te verhuizen is
De afgelopen jaren zetten veel huizenbezitters hun hypotheekrente vast tegen een lage rente en meestal ook nog voor een lange periode van 10, 20 of zelfs 30 jaar. Nu de rente een stuk hoger staat, is het fijn als je die oude lage rente kunt meenemen wanneer je verhuist naar een andere woning. Maar let op: geldverstrekkers hanteren allemaal verschillende voorwaarden om je rente te kunnen meenemen. Zoek van tevoren dus goed uit onder welke voorwaarden jij je lage rente mag meenemen.
- Schat de overwaarde conservatief in
De kans is groot dat je de afgelopen jaren een mooie overwaarde hebt opgebouwd dankzij de gestegen huizenprijzen. Ga je verhuizen naar een volgende woning? Dan moet je die overwaarde gebruiken om de hypotheek voor je nieuwe woning te verlagen, omdat de hypotheekrente anders voor dat deel niet aftrekbaar is.
Als de huidige woning nog niet verkocht is, dan zit de overwaarde nog in de stenen. Die kun je te gelde maken door een overbruggingshypotheek af te sluiten. Het probleem is alleen dat je nog niet precies weet tegen welke prijs je oude woning verkocht wordt en hoeveel de overwaarde dus precies zal zijn. Ons advies is om de overwaarde dan liever te laag dan te hoog in te schatten. Als de woning meer oplevert dan begroot, dan kun je het extra bedrag extra aflossen op je hypotheek. Als de opbrengst van de woning tegenvalt, kom je juist geld tekort.
/actueel/blogs/2024/september/nvm-open-huizen-dag-5-oktober