Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Einde hypotheekrenteaftrek binnen 7,5 jaar voor deel hypotheken

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Vooral voor een groep 50-, 60-, 70- en 80-plussers geldt dat de hypotheekrenteaftrek nog maar 7,5 jaar van toepassing is. Het gaat in eerste instantie om mensen die voor 2001 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Sinds 2001 geldt namelijk de regel dat de hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar is, wat betekent dat vanaf 1-1-2031 de rente niet meer aftrekbaar is. Maar ook de jaren daarna zal voor een steeds grotere groep mensen gaan gelden dat ze aan het einde komen van hun 30 jaar hypotheekrenteaftrek.

Dit speelt vooral als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Heb je een annuïteiten-, lineaire of (bank-)spaarhypotheek, dan los je in beginsel gedurende de looptijd van 30 jaar ineens of aan het einde van de looptijd je hypotheek af.

Vaak is einde hypotheekrenteaftrek geen probleem

Voor veel 50-plussers zal het einde van de hypotheekrenteaftrek in 2031 geen heel groot probleem zijn. De meeste 50-plussers hebben nog een relatief kleine aflossingsvrije hypotheek. Bovendien hebben ze vaak de afgelopen jaren de rente tegen een laag percentage lang vastgezet.

Stel je hebt nog een aflossingsvrije hypotheek van € 100.000,- en je betaalt een rente van 2%. Je betaalt dan op maandbasis € 167,- aan rente en na aftrek is dat € 105,- per maand (zonder rekening te houden met eigenwoningforfait en eventuele wet Hillen). Als die aftrek wegvalt dan scheelt dat dus € 62,- in de maand.

Wanneer wel een probleem?

Het einde van de hypotheekrenteaftrek kan mogelijk wel een probleem worden als je te maken hebt of gaat krijgen met een hogere rente, of als je een veel grotere aflossingsvrije hypotheek hebt, of als je inkomen ook een stuk lager wordt, doordat je bijvoorbeeld met pensioen gaat.

Een voorbeeld:
Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000,- met een rente van 4%. Dan is je bruto maandlast € 667,- en je netto maandlast € 420,- (exclusief eigenwoningforfait en wet Hillen). Als je renteaftrek eindigt per 1-1-2031, dan gaat je netto maandlast omhoog met € 247,-, namelijk naar € 667,-. Dat zal voor sommige mensen een stuk lastiger zijn om op te brengen. Zeker als dat ook nog eens samenvalt met een lager pensioeninkomen, bijvoorbeeld alleen een AOW inkomen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.