Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van je huis vind je terug in de WOZ-beschikking of kun je opvragen via het WOZ-waardeloket. De marktwaarde van je woning kun je bepalen door een gratis waardebepaling te laten doen. Eén van onze makelaars kan dan de waarde van je woning inschatten.

De WOZ-waarde (WOZ = Waardering Onroerende Zaken) is de geschatte waarde van je woning op 1 januari een jaar geleden. Dus stel: het is nu 1 december 2023. Dan is de WOZ-waarde de geschatte waarde van je huis op 1 januari 2022. Deze schatting wordt gedaan door de gemeente om te bepalen hoeveel gemeentelijke belastingen je moet betalen. De WOZ-waarde is onder andere bepalend voor het bedrag dat je aan onroerendezaakbelasting (OZB) betaalt.

Voor de bepaling van de WOZ-waarde zal meestal geen taxateur in je woning langskomen. De WOZ-waarde wordt gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Daardoor is je WOZ-waarde niet altijd gelijk aan de werkelijke waarde van je woning. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe keuken laten plaatsen of heb je je huis compleet vernieuwd? Dan heeft dat positieve invloed op je marktwaarde, maar zie je daar in de WOZ-waarde vaak weinig van terug. De gemeente heeft immers je woning niet van binnen bekeken.

Goed om te weten: als je WOZ-waarde te hoog wordt geschat, betaal je mogelijk te veel belasting. In zo’n geval kun je (mits je goed bewijs hebt) bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Soms hoef je dan bij nader inzien minder belasting te betalen.

Wat is de marktwaarde?

De marktwaarde van je woning is de verkoopwaarde van je huis op de huidige markt. Oftewel: het bedrag dat je woning volgens een taxatie of waardebepaling naar schatting opbrengt als je het nu zou verkopen. Een makelaar bepaalt deze waarde door uitgebreid je gehele huis te bekijken. Diegene kijkt bijvoorbeeld naar de ligging van het huis, de verkoopprijs van vergelijkbare woningen, de staat van onderhoud, de indeling van je woning en ook naar bepaalde renovaties of verduurzamende maatregelen.

Een verbouwing of verduurzaming kan de marktwaarde van je huis laten stijgen. Of dat het geval is, hangt af van het type verbouwing. Zo zijn een uitbouw en zonnepanelen waardevermeerderend, maar geldt dat vaak in mindere mate voor een nieuw toilet of een nieuwe vloer. Die laatste twee zijn meer smaakgevoelig.

Als je je huis gaat verkopen, kijkt de verkoopmakelaar naar de marktwaarde om de verkoopprijs van je huis vast te stellen. Ook is de marktwaarde bepalend voor de hypotheek die je kunt krijgen. Veel hypotheekverstrekkers stellen een taxatie van je huis verplicht om de hypotheek te kunnen aanvragen. Dit is nodig omdat je hypotheek nooit meer dan 100% van de marktwaarde mag bedragen (tenzij je het extra deel gebruikt voor verduurzaming van je huis). Met een taxatie checkt de hypotheekaanbieder of je aan dit criterium voldoet.

Wil je weten hoeveel jouw woning waard is? Onze makelaars doen graag een gratis en vrijblijvende waardebepaling voor je. Maak een afspraak en ontdek wat jouw huis waard is.

Is de marktwaarde gelijk aan de verkoopprijs?

Het verschilt per situatie of de marktwaarde ook de prijs is waarvoor je woning wordt verkocht. Soms zal je inderdaad je huis verkopen tegen de marktwaarde, soms verkoop je je huis wellicht voor een lager of juist hoger bedrag. Dit hangt er maar net van af wat geïnteresseerden bieden en ook hoeveel mensen er op je huis afkomen.

Als je huis in een goede staat verkeert en er veel mensen op afkomen, heb je eerder kans dat kopers overbieden. Mogelijk verkoop je het huis dan boven de marktwaarde. Wanneer je je huis snel moet verkopen en het in mindere staat verkeert, zal je wellicht genoegen moeten nemen met een lagere verkoopprijs.

Dus wat zijn de belangrijkste verschillen tussen WOZ-waarde en marktwaarde?

De WOZ-waarde en marktwaarde verschillen op meerdere punten van elkaar. Dit zijn de belangrijkste verschillen op een rij:

Tabel verschillen tussen marktwaarde en woz-waarde

Zijn de WOZ-waarde en marktwaarde gelijk?

Verder is het goed om te weten dat er regelmatig een groot verschil zit tussen het bedrag van de WOZ-waarde en het bedrag de marktwaarde van een woning. De WOZ-waarde is lang niet altijd een goede inschatting van wat je huis opbrengt.

Soms wordt de WOZ-waarde te hoog of juist te laag ingeschat. Er is dan bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de verbouwing van je woning. Je huis is dan meer waard dan de WOZ-waarde. De WOZ-waarde geeft dan sowieso geen goede indicatie van de verkoopwaarde van je huis.

Bovendien zit er een verschil in tijd tussen de vaststelling van de WOZ-waarde en marktwaarde. De WOZ-waarde is vastgesteld in het verleden (op 1 januari een jaar geleden); de marktwaarde is de waarde op dit moment. Als de huizenprijzen sinds 1 januari vorig jaar zijn gestegen, ligt je marktwaarde waarschijnlijk hoger dan de WOZ-waarde.

Overigens is de WOZ-waarde ook niet gelijk aan de verkoopwaarde.

Gratis waardebepaling van jouw woning?

Wil je weten hoeveel jouw woning in de huidige markt waard is? Onze makelaars doen graag een gratis waardebepaling voor je. Zo weet je direct wat je qua verkoopprijs kunt verwachten. Plan een vrijblijvende kennismaking bij jou thuis.