Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Is je WOZ-waarde te hoog?

Of jouw WOZ-waarde te hoog is ingeschat, kun je op meerdere manieren bepalen:

  • Vraag na bij de buren hoe hoog hun WOZ-waarde is en ga na of de waarde van jouw huis daarmee klopt.
  • Vraag het taxatieverslag op via MijnOverheid.nl of via de website van je gemeente. In dit verslag staan de kenmerken van jouw woning en vind je een korte samenvatting en de verkoopprijs van een aantal verkochte woningen in jouw buurt.
  • Ga online naar het WOZ-waardeloket en zoek hier (gratis) de waarde op van vergelijkbare woningen. Komt de waarde van jouw huis hiermee overeen?
  • Vraag (tegen betaling) een uitdraai uit het Kadaster op van de verkoopprijs van diverse verkochte woningen in jouw buurt.

WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken. Dit is de geschatte waarde van je woning op 1 januari vorig jaar. Als het nu maart 2024 is, dan is jouw WOZ-waarde bijvoorbeeld de geschatte waarde op 1 januari 2023.

Hoe kan een WOZ-waarde te hoog zijn?

Je WOZ-waarde kan te hoog zijn omdat dit altijd de geschatte waarde van je woning is. Voor de bepaling van de WOZ-waarde wordt je huis niet officieel getaxeerd door een taxateur. De WOZ-waarde wordt meestal door computermodellen bepaald. De gemeente stelt deze waarde vast door te kijken naar de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen in jouw buurt rond 1 januari een jaar geleden. Dat betekent dat mogelijk geen rekening wordt gehouden met verbouwingen bij de buren of schade die jij in huis hebt.

Is jouw huis bijvoorbeeld wat verouderd of heb je een laag energielabel? Dan is jouw woning waarschijnlijk minder waard dan andere huizen in de straat. De computer houdt daar mogelijk geen rekening mee.

Overigens klopt het dat de WOZ-waarde stijgt, al een paar jaar achter elkaar. Dit komt doordat de huizenprijzen over het algemeen ook zijn gestegen. Dat je WOZ-waarde hoger is dan een jaar geleden, hoeft dus nog geen reden te zijn om bezwaar te maken.

Gevolgen van een hoge WOZ-waarde

Waarom een te hoge WOZ-waarde een probleem is? Dat komt omdat je dan mogelijk te veel belasting betaalt. Diverse belastingen en heffingen worden namelijk gebaseerd op de WOZ-waarde van je huis. Dat geldt bijvoorbeeld voor de onroerendezaakbelasting, het eigenwoningforfait, de waterschapsbelasting of andere gemeentelijke belastingen.

Elk van die belastingen is een percentage van de WOZ-waarde. Al met al kan het tientallen tot zelfs honderden euro’s per jaar meer kosten als je WOZ-waarde te hoog is ingeschat. Zeker als je WOZ-waarde veel te hoog is, is het zinvol om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.

Dit kun je doen tegen een hoge WOZ-waarde

Als je WOZ-waarde te hoog is geschat, kun je bezwaar tegen de WOZ-waarde maken. Dit betekent dat je een onderbouwd bezwaar indient bij de gemeente waarmee je aangeeft het niet eens te zijn met de geschatte WOZ-waarde. Het is belangrijk dat je het bezwaar toelicht. Waarom is de WOZ-waarde in jouw redenen te hoog ingeschat?

Voor het bezwaar kun je bijvoorbeeld de WOZ-beschikking van buren, een uitdraai van het Kadaster of het taxatierapport van de gemeente gebruiken. Zet daarbij op papier met welke punten de gemeente in jouw ogen geen rekening heeft gehouden. Denk aan bepaalde schadeplekken aan je woning, een scheur in de gevel of veel achterstallig onderhoud. Het kan ook zijn dat jouw woning qua waarde hoger is ingeschat dan huizen die in jouw ogen vergelijkbaar zijn. Ook dat kun je als toelichting bij je bezwaar gebruiken.

Bezwaar maken via een bedrijf, wel of geen goed idee?

Tegenwoordig bestaan er steeds meer bedrijven die gratis bezwaar voor je maken tegen de te hoge WOZ-waarde. Dat klinkt verleidelijk, maar het is niet nodig om hiervoor een bedrijf in te schakelen. Je kunt zelf met een formulier vrij eenvoudig bezwaar maken bij de gemeente. In de WOZ-beschikking of op de website van de gemeente lees je hoe je bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde. Kom je er niet uit? Dan kun je de gemeente ook bellen.

Let op: als je zo’n bedrijf inschakelt en je WOZ-waarde inderdaad te hoog ingeschat blijkt te zijn, moet je gemeente daarvoor een fors bedrag betalen aan het bezwaarbedrijf. Dat is soms wel € 700 per bezwaar. Als belastingbetaler betaal je daar indirect aan mee als veel mensen zo’n bedrijf inschakelen. Wat dat betreft is het handiger om het bezwaar maken zelf te doen of aan een bekende over te laten.

Maar een hoge WOZ-waarde heeft ook voordelen

Je vindt het misschien vooral vervelend als je een hoge WOZ-waarde terugvindt op de WOZ-beschikking. Maar uiteindelijk heeft een gestegen WOZ-waarde ook voordelen. Het betekent dat je woning meer waard is en dat je dus wellicht meer overwaarde op je huis hebt. Dit kan op twee manieren interessant zijn:

  • Je kunt wellicht meer hypotheek krijgen voor je woning. Je hypotheek is namelijk altijd maximaal 100% van je woningwaarde. Als je inkomen het toelaat, kun je bij waardestijging dus mogelijk een hogere hypotheek afsluiten. Dat biedt opties om bijvoorbeeld je hypotheek te verhogen voor een verbouwing, verduurzaming of andere plannen.
  • Misschien kan je risico-opslag omlaag. De hypotheekrente die je betaalt, wordt deels gebaseerd op het percentage dat jouw hypotheek is van de woningwaarde. Hoe hoger je hypotheek ten opzichte van de woningwaarde, hoe hoger de risico-opslag Als je woning meer waard is, kan mogelijk je risico-opslag naar beneden bijgesteld worden. Je betaalt dan een lager rentepercentage.

Meer weten over je woning, WOZ-waarde of hypotheek?

Heb jij plannen om je hypotheek te verhogen? Wil je besparen op je hypotheekrente? Of ben je op zoek naar een andere woning? In al die gevallen kan Van Bruggen Adviesgroep je helpen. Maak een gratis afspraak met een van onze financieel adviseurs.

Plan een gratis oriëntatiegesprek

WOZ-waarde te hoog?

Het nadeel van een te hoge WOZ-waarde is dat je mogelijk te veel voor onroerendezaakbelasting en andere gemeentelijke belastingen betaalt. Ook valt je eigenwoningforfait hierdoor hoger uit. Je betaalt daardoor een paar tientjes tot zelfs een paar honderd euro te veel belasting voor dat jaar.

Een te hoge WOZ-waarde heeft geen voordelen. Een hoge WOZ-waarde is op zich wel voordelig: je hoeft mogelijk minder risico-opslag voor je hypotheek te betalen, kunt misschien een hogere hypotheek afsluiten voor je huis en je woning brengt in de verkoop meer op. Maar als je WOZ-waarde te hoog wordt ingeschat, heb je daar weinig aan. De verkoopprijs, risico-opslag en maximale hypotheek worden namelijk allemaal gebaseerd op de marktwaarde van je woning.

 

Bij een te hoge WOZ-waarde kun je bezwaar maken bij de gemeente. Op de website van de gemeente of op de WOZ-beschikking lees je hoe je dit doet. Vaak bestaat hier een standaardformulier voor. Het is belangrijk dat je onderbouwt waarom de geschatte WOZ-waarde in jouw ogen niet klopt. Dit kun je bijvoorbeeld aantonen door te laten zien dat een andere woning in een betere staat dan jouw huis dezelfde WOZ-waarde heeft, terwijl jouw huis om bepaalde redenen minder waard zou moeten zijn dan die woning.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak