Voorbehoud houdt bij een hypotheek in dat je deze alleen krijgt als je alle benodigde documenten aanlevert en aan de voorwaarden voldoet. De hypotheekaanbieder benoemt in de hypotheekofferte diverse uitgangspunten waarop de offerte is gebaseerd. De aangeleverde documenten en de voorwaarden moeten hiermee overeenkomen. Alleen dán kan de hypotheek doorgaan. Daarom is het belangrijk om de hypotheekvoorwaarden en -offerte goed door te nemen. Een hypotheekadviseur kijkt hierin graag mee.
Naast voorbehoud bij een hypotheek ken je waarschijnlijk ook de term ‘voorbehoud’ als het gaat om bieden op een woning. Je kunt een bod uitbrengen dat alleen geldt onder bepaalde ontbindende voorwaarden.
Bekend is bijvoorbeeld voorbehoud van financiering. De koop van de woning gaat dan alleen door als je de financiering voor het huis binnen een bepaalde periode rond krijgt.
Ook een voorbehoud van bouwkundige keuring komt veel voor. In dat geval stel je als voorwaarde voor de aankoop van het huis dat de kosten voor achterstallig onderhoud niet boven een bepaald bedrag uitkomen. De bouwkundige keuring geeft je zicht op hoeveel die kosten bedragen.
Quote: Soms komt het voor dat mensen zonder voorbehoud van financiering bieden. Dat is alleen niet altijd verstandig. Als je maximale hypotheek dan toch lager uitvalt dan gehoopt, dan moet je een boete betalen aan de verkopers. Die boete is niet mis en bedraagt al snel 10% van de koopsom.
Een hypotheekadviseur kan je van begin tot eind begeleiden bij de aankoop van je woning. Vanaf het berekenen van je maximale hypotheek tot aan het nalopen van de hypotheekofferte en -akte. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat en wat een adviseur voor jou kan betekenen? Maak een gratis afspraak met een van onze adviseurs.
Bij financieringsvoorbehoud spreek je een periode af waarin jij de financiering moet rond krijgen. Gebruikelijk is een periode van ongeveer zes tot acht weken na ondertekening van het voorlopig koopcontract. Binnen die tijd moet je de hypotheek rond krijgen. Heb je uitstel nodig omdat de financiering niet op tijd rondkomt? Geeft dit dan op tijd aan de verkopers aan. Mogelijk is daar wat op te regelen.
De hypotheekaanbieder controleert of jouw hypotheekaanvraag voldoet aan de geldende hypotheeknormen. Zo kijken ze of je inkomen voldoende is om de maandlasten te kunnen dragen, of je voldoet aan de regels voor Nationale Hypotheek Garantie (bij een NHG-hypotheek). Ook kijkt de bank naar onder meer wettelijke en fiscale regels. Zo beoordelen zij of je de aangevraagde hypotheek inderdaad kunt krijgen.