Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Vervroegde aflossing

Vervroegde aflossing

Naast een eventuele verplichte maandelijkse aflossing mag je een bepaald percentage van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Je spreekt dan van een vervroegde aflossing: dit zijn aflossingen die je tijdens de looptijd extra doet. Daardoor daalt je hypotheekschuld sneller en betaal je al met al ook minder rente en dus lagere maandlasten. Houd er wel rekening mee dat je te maken kunt krijgen met een boete als je meer dan een bepaald bedrag per jaar aflost. In de hypotheekvoorwaarden kun je terugvinden hoe dit zit bij jouw hypotheek.

Tussentijds aflossen is soms wel en soms niet gunstig. Benieuwd hoe dit voor jou zit? Onze hypotheekadviseurs kijken graag mee waar jij persoonlijk goed aan doet.

Gratis oriëntatiegesprek

 

Is vervroegd aflossen verstandig?

Een belangrijk voordeel van vervroegd aflossen is dat je je hypotheekschuld verlaagt. Daardoor is de kans kleiner dat je ooit een restschuld overhoudt of dat je in de problemen komt met de betaling van je maandlasten als je bijvoorbeeld je baan verliest. Bovendien levert het je een besparing op je maandlasten op. Door de vervroegde aflossing daalt je schuld en daarmee ook het rentebedrag. Je bent al met al minder aan rente kwijt en hebt wat lagere maandlasten.

Ook kan het zijn dat je door de aflossing in een lagere risicoklasse valt, waardoor je minder risico-opslag betaalt. Dit levert je structureel een lager rentepercentage op.

Houd er wel rekening mee dat vervroegd aflossen ook risico’s met zich meebrengt. Het is belangrijk dat je het geld waarmee je aflost daadwerkelijk kunt missen. Door de aflossing houd je namelijk minder financiële buffer over voor onverwachte uitgaven. Bovendien heeft vervroegd aflossen fiscale consequenties. Zo krijg je minder hypotheekrenteaftrek als je recht hebt op die aftrek.

Ook krijg je te maken met de bijleenregeling: als je naar een volgende woning verhuist, is het fiscaal gunstig om de volledige overwaarde (wat door de aflossing een hoger bedrag is) in je volgende huis te steken.

Tip: Heb je een spaarhypotheek, een bankspaarhypotheek of een levenhypotheek? Dan is vervroegd aflossen meestal niet zo interessant. Je kunt dan vaak beter extra geld storten in de hypotheek. Daardoor dalen je spaarpremie en de inleg die je maandelijks moet betalen.

Wanneer kan vervroegd aflossen boetevrij?

Bij veel hypotheekaanbieders mag je maximaal een bepaald bedrag per jaar boetevrij aflossen. Vaak gaat het om 10% van de oorspronkelijke hoofdsom, maar soms geldt een wat hoger percentage (bijvoorbeeld 15 of 20%). De voorwaarden verschillen sterk per hypotheekaanbieder. Zo mag je bij sommige aanbieders onder bepaalde voorwaarden altijd extra aflossen. Check dus goed de voorwaarden voordat je een aflossing doet. Méér aflossen dan deze grens kan wel, maar kost je dus een bedrag aan boeterente.

Quote: Aan het eind van de rentevaste periode mag je altijd boetevrij aflossen.

Gratis advies over aflossen op jouw hypotheek?

Wil je vrijblijvend advies krijgen van een hypotheekadviseur of aflossen voor jou wel of niet gunstig is? Onze hypotheekadviseurs vertellen je hier graag meer over. Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek daarin wat de voor- en nadelen zijn voor jou, en wat eventueel andere manieren zijn om te besparen op je maandlasten.

Maak een gratis afspraak

Mensen vragen ook

Bij de meeste hypotheekaanbieders mag je zo’n 10% van je hoofdsom per jaar aflossen zonder boete. Los je meer af dan dit bedrag, dan betaal je boeterente. Hoeveel die boete bedraagt, kun je terugvinden in je hypotheekvoorwaarden. Dit hangt ook af van het bedrag dat je extra aflost. Bij sommige hypotheekaanbieders betaal je in bepaalde situaties geen boeterente, bijvoorbeeld als je eigen middelen gebruikt om je hypotheek af te lossen.

De hypotheek volledig aflossen is voordelig in die zin dat je daardoor geen hypotheeklasten meer hebt. Bovendien weet je zeker dat je niet met een restschuld blijft zitten. Of het verstandig is om dat te doen, hangt van jouw persoonlijke situatie af. Kun jij bijvoorbeeld het geld missen voor de aflossing? Heb je plannen voor bijvoorbeeld een verbouwing? Soms is het verstandig om toch nog wat hypotheek te laten openstaan. Hier kan een hypotheekadviseur je persoonlijk advies over geven.

Zeker. Je mag elk jaar tot een bepaald bedrag boetevrij aflossen op je aflossingsvrije hypotheek. Daardoor daalt de openstaande hypotheekschuld en hoef je niet aan het eind van de looptijd in één keer de volledige hypotheek af te lossen. Dat verkleint de kans op een restschuld of gedwongen verkoop van je huis.