Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Oorspronkelijke hoofdsom

Oorspronkelijke hoofdsom

De oorspronkelijke hoofdsom is het bedrag dat je op de ingangsdatum van je hypotheek hebt geleend. Als je inmiddels op je hypotheek hebt afgelost, is je hypotheekschuld op dit moment lager dan je oorspronkelijke hoofdsom. In de hypotheekakte kun je de oorspronkelijke hoofdsom terugvinden.

Advies over je hypotheek

 

Voor welke oorspronkelijke hoofdsom kies je?

Als je een hypotheek afsluit, dan kies je voor een bepaalde oorspronkelijke hoofdsom. Dat is het totale bedrag dat je aan hypotheek neemt. Je kunt ervoor kiezen om jouw maximale hypotheek af te sluiten. Je leent dan het maximale bedrag dat je op basis van je inkomen en de marktwaarde van je woning aan hypotheek kunt krijgen.

Maar je kunt ook besluiten om iets minder dan dat te lenen. Bijvoorbeeld omdat je overwaarde inbrengt van je vorige huis. Het is dan vanuit de bijleenregeling fiscaal voordelig om die overwaarde in je nieuwe woning te investeren. Het kan ook zijn dat je eigen spaargeld of een schenking inbrengt en daardoor minder hypotheek nodig hebt.

In principe kun je nooit meer dan 100% van je woningwaarde krijgen aan hypotheek. Alleen als je de hypotheek deels gebruikt om je woning te verduurzamen is een iets hogere hypotheek mogelijk. Je mag dan tot 106% van je woningwaarde lenen. Voorwaarde is wel dat je inkomen dat ook toelaat.

Oscar NoorlagTip: Als je niet de maximale hypotheek nodig hebt, is het mogelijk slim om eigen geld in te brengen. Daarmee verklein je de kans op een restschuld. Ook hoef je mogelijk minder risico-opslag te betalen, waardoor je in totaal minder kwijt bent aan rentelasten.

Onze hypotheekadviseurs zoeken graag voor je uit hoeveel hypotheek jij nodig hebt om je nieuwe woning te financieren én wat jouw mogelijkheden daarin zijn. Zo weet je zeker dat je een verantwoorde lening afsluit met aantrekkelijke rente en voorwaarden.

 

Hypotheekadvies inschakelen?

Wil je precies weten wat jouw hypotheekopties zijn voor een nieuwe woning? En waar jij goed aan doet als je een huis koopt? Onze hypotheekadviseurs helpen je er graag bij door je hypotheekadvies op maat te bieden. Plan een gratis en vrijblijvende kennismaking en ontdek snel meer.

Plan een gratis kennismaking

Mensen vragen ook

Het huidige hypotheekbedrag is de hypotheek die je op dit moment hebt openstaan aan hypotheek. Dit is de oorspronkelijke hoofdsom na aftrek van de aflossingen die je hebt gedaan. Je mag bij veel hypotheekaanbieders, naast je eventuele maandelijkse aflossingen, tot een bepaald bedrag per jaar boetevrij aflossen.

Het bedrag waarvoor je hypotheek in de hypotheekakte staat vermeld, is de hypothecaire inschrijving. Dit is soms een hoger bedrag dan de werkelijke lening die je afsluit. Je kunt namelijk kiezen voor een verhoogde hypothecaire inschrijving. Dat betekent dat je je hypotheek onderhands kunt verhogen voor dat bedrag zonder dat je daarvoor opnieuw langs de notaris hoeft. Dat is bijvoorbeeld handig als je verbouwplannen hebt in de toekomst.