Risicoverzekering

Met een risicoverzekering verzeker je jezelf tegen de financiële gevolgen van bepaalde situaties. Het gaat bijvoorbeeld om een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook verzekeringen voor je woning kun je zien als risicoverzekering. Zo dek je met een inboedelverzekering het risico af op schade aan of verlies van je inboedel (de meubels, apparatuur, etc.).

Het verschilt per persoon en per situatie welke risicoverzekeringen handig zijn om te hebben. Wil je hier persoonlijk advies over krijgen? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag op basis van jouw situatie waar jij goed aan doet. Altijd eerlijk en volledig onafhankelijk.

Wat is een risicoverzekering?

Je kunt onderscheid maken tussen risicoverzekeringen waarmee je het risico op schade afdekt en verzekeringen die bedoeld zijn voor inkomens/vermogensrisico’s.

Bekende voorbeelden van schaderisicoverzekeringen zijn:

  • Inboedelverzekering: een verzekering van zaken die je los in je woning hebt staan (zoals meubels, apparatuur, gordijnen of (soms) zonnepanelen).
  • Opstalverzekering: een verzekering tegen schade aan je woning zelf, bijvoorbeeld door brand, inbraak of bliksemschade. Deze verzekering is verplicht voor iedereen met een hypotheek.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: een verzekering tegen de financiële gevolgen van schade aan (spullen van) anderen waarvoor jij aansprakelijk bent. Denk aan glasschade die je hebt veroorzaakt bij een buurtbewoner of letselschade die een ander door jou heeft gekregen.
  • Rechtsbijstandsverzekering: een verzekering die je juridische bijstand geeft als er een lastige kwestie speelt, zoals een conflict met je ex-partner, een burenruzie of een discussie met een aannemer.

Daarnaast zijn er verzekeringen waarmee je je inkomen of vermogen beschermt. Het gaat daarbij met name om deze twee risicoverzekeringen:

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering: een verzekering waarmee je als ondernemer de financiële gevolgen afdekt van eventueel arbeidsongeschikt raken en daardoor niet meer kunnen werken.
  • Overlijdensrisicoverzekering: een verzekering waarmee je partner of andere nabestaanden een bedrag krijgen uitgekeerd als jij komt te overlijden. Met dat bedrag kan de achterblijvende partner de maandlasten voor de woning blijven betalen.

Goed om te weten: Er bestaan ook diverse risicoverzekeringen vanuit de overheid die voor iedere inwoner van Nederland gelden. Dat zijn volksverzekeringen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de Algemene Nabestaandenwet en de Algemene Ouderdomswet.

Persoonlijk advies over je verzekeringen?

In veel situaties is het handig om verzekeringen te hebben lopen voor grote financiële risico’s. Welke verzekeringen precies handig zijn voor jou? Daar geven onze financieel adviseurs je graag persoonlijk en eerlijk advies over. Vraag een gratis kennismaking aan en ontdek wat voor jou goed is om af te dekken.

Wat valt er onder een schadeverzekering?

Een schadeverzekering is een verzekering waarmee je jezelf beschermt tegen de financiële gevolgen die schade aan spullen met zich meebrengt. Denk aan schade aan je eigen spullen door brand of vandalisme, of schade aan de spullen van anderen. Dat laatste dek je af met een aansprakelijkheidsverzekering.

Wat gebeurt er als je geen overlijdensrisicoverzekering hebt?

In dat geval moet de partner of moeten andere nabestaanden zelf de volledige kosten op zich nemen voor de woning en eventuele andere maandlasten. Dit kan leiden tot financiële problemen. Wel verschilt het sterk per persoon of het grote financiële gevolgen heeft wanneer een van jullie overlijdt. Als de achterblijvende partner genoeg verdient om de maandlasten alleen te dragen, dan hoeft overlijden niet tot problemen te leiden. Maar dit kan wel zo zijn als de maandlasten heel hoog zijn of als de overledene een belangrijk deel van het inkomen inbracht.

Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

Dat is sterk afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie. Zijn jij en je eventuele partner voor de maandlasten sterk afhankelijk van jouw inkomen als ondernemer? Dan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering inderdaad wellicht handig. Kunnen jullie de lasten ook prima dragen als jouw inkomen wegvalt? Dan is zo’n verzekering misschien minder hard nodig. Ook andere factoren spelen mee. Heb je bijvoorbeeld een vangnet in de vorm van spaargeld? Hoe groot is de kans dat je je beroep niet meer kunt uitoefenen? En in hoeverre ben je bereid dat risico te lopen of wil je liever meer zekerheid hebben? Een onafhankelijke financieel adviseur geeft je graag persoonlijk advies over waar jij goed aan doet qua verzekeringen.