Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Algemene Nabestaandenwet (Anw)

Algemene Nabestaandenwet (Anw)

De Algemene Nabestaandenwet (Anw) is een volksverzekering die de nabestaanden van een overledene garantie geeft op een basisinkomen. Het overlijden van een partner of ouder heeft immers gevolgen voor je financiële situatie. Door de Algemene Nabestaandenwet heb je na het overlijden van je partner of ouder onder bepaalde voorwaarden recht op een nabestaandenuitkering. Die telt ook mee als inkomen als je bijvoorbeeld zelf een hypotheek of een ander financieel product wilt aanvragen.

Wij geven je graag financieel advies

 

Wanneer heb je recht op de nabestaandenuitkering?

Je kunt aanspraak maken op de basisuitkering uit de Algemene Nabestaandenwet als je partner is overleden en jullie kinderen hebben onder de 18 jaar. Ook maak je hier aanspraak op als je je partner bent verloren en zelf arbeidsongeschikt bent. Er gelden wel voorwaarden om voor deze uitkering in aanmerking te komen. Daarover kun je meer lezen op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Elke inwoner van Nederland is automatisch voor de Algemene Nabestaandenwet verzekerd. Hiervoor hoef je geen aparte verzekering af te sluiten. Daarnaast heb je na het overlijden van je partner mogelijk recht op aanvullend nabestaandenpensioen als je partner in loondienst werkte en onder een pensioenregeling viel. De pensioenuitvoerder kan je er meer over vertellen.

Verder kun je als kind een wezenuitkering ontvangen wanneer je beide ouders zijn overleden. Wel alleen onder bepaalde voorwaarden. Ook dit is een basisuitkering om de financiële gevolgen van het overlijden op te vangen.

 

Wat zijn mijn financiële opties na het overlijden van een partner?

Als je partner is overleden, heeft dat mogelijk grote financiële consequenties. Omdat je op dat moment waarschijnlijk al veel aan je hoofd hebt, zijn je financiën misschien niet het eerste waar je je graag mee bezighoudt.

Een onafhankelijk financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan je in deze lastige periode goed begeleiden. Hij of zij kijkt mee naar jouw mogelijkheden. Wat zou je bijvoorbeeld graag willen? Wil je verhuizen of blijven wonen waar je woont? Is er sprake van een overlijdensrisicoverzekering die tot uitkering komt en/of is er een nabestaandenpensioen? Kortom, welke financiële middelen heb je en kun je de (resterende) hypotheeklasten dragen? Wat zijn de opties die je op basis daarvan hebt? Wij kijken er graag samen met jou naar.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Het overlijden van een partner heeft gevolgen voor je financiële situatie. Zorg dat je er niet alleen voor staat. Een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep kan vrijblijvend meekijken naar je opties.

Vrijblijvend kennismaken met een adviseur?

Vind je het prettig als een van onze financieel adviseurs vrijblijvend meedenkt welke opties je hebt in jouw situatie? Plan een gratis kennismakingsgesprek in. Dan helpen wij je graag verder.

Gratis kennismaking plannen

Mensen vragen ook

De Anw-uitkering loopt door zolang als je aan de voorwaarden voor de Algemene Nabestaandenwet voldoet. Zo stopt de uitkering automatisch als je de AOW-leeftijd hebt bereikt of als je woonsituatie verandert.

Je hebt recht op een weduwe-uitkering als je een weduwe of weduwnaar bent met kinderen tot 18 jaar. Ook als je partner is overleden en je arbeidsongeschikt bent, kun je deze uitkering mogelijk aanvragen.

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je lezen hoeveel een nabestaandenuitkering op dit moment bedraagt. De bedragen hiervoor veranderen regelmatig, bijvoorbeeld op basis van de koopkracht. Houd er rekening mee dat als je als achterblijvende partner zelf inkomen hebt, er waarschijnlijk een korting op de uitkering plaatsvindt en er vaak zelfs helemaal geen recht is op nabestaandenpensioen.