Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je arbeidsongeschikt raakt, heeft dat gevolgen voor je inkomen. Je inkomen daalt, ook als je recht hebt op een uitkering. Maar er is een manier om te voorkomen dat je bij arbeidsongeschikt flink terugvalt qua inkomen: een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Mocht je dan toch door omstandigheden niet of minder kunnen werken, dan krijg je van de verzekeraar een bedrag uitgekeerd om van te leven.

Of het verstandig is om zo’n verzekering af te sluiten, verschilt per persoon. Vooral zzp’ers hebben er regelmatig baat bij, omdat zij geen vangnet bij hun werkgever hebben om arbeidsongeschiktheid mee af te dekken. Een verzekering kan dan zekerheid bieden.

Advies over deze verzekering?

 

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering precies?

Je kunt deze verzekering zien als een financieel vangnet dat je voor jezelf creëert als jou iets overkomt waardoor je geen of minder inkomen kunt verdienen. Je maakt voor deze verzekering een aantal keuzes, bijvoorbeeld over het bedrag dat je bij ziekte uitgekeerd wilt krijgen en over de periode waarin je dit bedrag wilt blijven ontvangen.

Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering betaal je elke maand een bedrag aan premie. De hoogte daarvan is van allerlei factoren afhankelijk, zoals het inkomen dat je wilt ontvangen, je beroep, je leeftijd en een eventueel medisch verleden.

Oscar NoorlagTip: Vooral voor ondernemers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering een belangrijke manier om grote financiële risico’s te voorkomen. Je voorkomt hiermee dat je in de financiële problemen komt als je door omstandigheden tijdelijk of voor langere tijd niet of minder kunt werken.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering is op dit moment niet verplicht. Daar komt overigens over een aantal jaar verandering in. Er komt voor zzp’ers een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit zal waarschijnlijk ergens na 2024 zijn. Tot die tijd ben je vrij in je keuze of je deze verzekering wel of niet afsluit.

 

Wil je eerlijk advies over deze verzekering?

Doe jij er goed aan om deze verzekering af te sluiten of is dat voor jou niet zo hard nodig? Onze financieel adviseurs kunnen je eerlijk adviseren of jij baat hebt bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering of dat je je risico’s beter op een andere manier kunt afdekken. Laten we gratis kennismaken om je opties te verkennen.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Dit hangt af van de afspraken die je maakt met de verzekeraar. Er zijn verzekeringen die uitkeren tot de eindleeftijd (bijvoorbeeld tot je pensioen), maar je kunt er ook voor kiezen dat je maar tot twee of vijf jaar na het begin van je ziekte krijgt uitgekeerd. Er geldt dat hoe langer je de uitkering wilt ontvangen, hoe hoger de premie is.

Ja, de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen niet voor een eventuele aanvullende risicopremie die je betaalt voor ongevallendekking. Als je de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekt, dan is de eventuele uitkering belast voor de inkomstenbelasting.