Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Renteherziening

Renteherziening

Renteherziening betekent dat het rentepercentage aan het einde van de rentevaste periode wordt aangepast aan de marktrente of dagrente die op dat moment geldt. Je hebt een bepaalde tijd steeds hetzelfde rentepercentage betaalt. Als die rentevaste periode afloopt, krijg je een nieuw rentepercentage dat gebaseerd is op de actuele rentes. Dit nieuwe rentepercentage bestaat uit de marktrente of dagrente, eventueel verhoogd met een rente-opslag.

Voor de renteherziening ontvang je altijd vóór het einde van de rentevaste periode een brief van je hypotheekaanbieder. Daarin doet de hypotheekaanbieder je een verlengvoorstel. Je kunt daarmee akkoord gaan of besluiten om je hypotheek over te sluiten. Omdat je rentevaste periode voorbij is, mag oversluiten op dit moment vrij van boeterente. Belangrijk dus om ook die optie te overwegen! Een hypotheekadviseur van Van Bruggen Adviesgroep kijkt graag mee waar jij goed aan doet.

Gratis gesprek over je hypotheek

 

Waar doe ik goed aan bij de renteherziening?

Sluit je tijdens de rentevaste periode je hypotheek over? Dan krijg je altijd te maken met een boeterente. Aan het einde van de rentevaste periode is daar geen sprake van en mag je boetevrij oversluiten. Dat maakt het een goed moment om ook om je heen te kijken. Welke rentepercentages bieden andere aanbieders? Sluiten de hypotheekvoorwaarden nog wel aan bij mijn situatie? Ben ik wellicht ergens anders voordeliger uit?

Om al die redenen is het verstandig om niet zonder meer je handtekening onder het verlengvoorstel van je hypotheekaanbieder te zetten. Oriënteer je ook op andere opties voordat je tekent.

Marleen OverduinGoed om te weten: De onafhankelijke hypotheekadviseurs van Van Bruggen Adviesgroep overzien het grote aanbod aan hypotheekaanbieders en hypotheekproducten. Zij geven je graag passend advies over waar jij voordelig uit bent qua rente en voorwaarden. Maak een vrijblijvende afspraak!

Persoonlijk hypotheekadvies?

Wil je weten waar jij persoonlijk goed aan doet aan het einde van je rentevaste periode? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag om niet meer dan nodig te betalen voor jouw hypotheek. Plan een gratis oriëntatiegesprek en ontdek daarin wat jouw opties zijn.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

De renteherzieningsdatum is de datum waarop jouw rentevaste periode afloopt en de hypotheekaanbieder dus opnieuw je rentepercentage gaat vaststellen. Je kunt in de online omgeving van je hypotheekaanbieder terugvinden wat deze datum is. Ook ontvang je altijd minimaal drie maanden vóór tijd een verlengvoorstel, waardoor je weet dat jouw renteherzieningsdatum eraan zit te komen.

In principe betaal je de hele rentevaste periode lang hetzelfde rentepercentage. Herziening is niet zomaar mogelijk. Maar op die regel bestaan minimaal twee uitzonderingen. Ten eerste kun je de bank vragen om rentemiddeling toe te passen. Daar betaal je wel kosten voor, maar het kan je een interessant bespaarvoordeel opleveren. Rentemiddeling betekent dat je een percentage rente gaat betalen dat tussen de actuele marktrente en je huidige rentepercentage in ligt. Een tweede uitzondering geldt als je je rente-opslag wilt verlagen. Als je woning meer waard is geworden of als je op je hypotheek hebt afgelost, kan het zijn dat je in een lagere risicoklasse valt. In dat geval heb je mogelijk recht op een lagere hypotheekrente.