Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Oversluiten

Oversluiten

Je hypotheek oversluiten betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere hypotheekaanbieder in plaats van je lopende hypotheek. Daardoor gelden een ander (actueel) rentepercentage en nieuwe hypotheekvoorwaarden. Dit kan gunstig zijn als je bijvoorbeeld je hypotheek wilt verhogen, als de actuele rente lager ligt dan toen je je hypotheek afsloot of als je belangstelling hebt voor een andere hypotheekvorm.

Of oversluiten gunstig is voor jou? Ontdek het zelf en bereken hoeveel voordeel jij kunt behalen door je hypotheek over te sluiten. Via onze rekentool krijg je binnen een paar minuten een indicatie van jouw besparing.

Bereken je oversluit-voordeel

Wil je precies weten waar jij slim aan doet? Dan is het verstandig om met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs naar jouw hypotheek te kijken. Die adviseur kan je exact vertellen of jij kunt besparen op je hypotheek en, zo ja, hoe precies.

 

Wat zijn de voordelen van oversluiten?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor oversluiten. Dit zijn mogelijke voordelen waar je van kunt profiteren door je hypotheek over te sluiten:

  1. Je betaalt wellicht minder hypotheekrente dan toen je je hypotheek afsloot.
  2. Daardoor ben je ook minder maandlasten kwijt aan je hypotheek.
  3. Je hebt een zekerder hypotheekproduct. Met name bij bepaalde hypotheekvormen kan het prettig zijn om deze over te sluiten. Je weet met een annuïteiten- of lineaire hypotheek namelijk zeker dat je hypotheek binnen dertig jaar is afgelost.
  4. Je hebt meer zekerheid over je maandlasten. Je kunt het huidige rentepercentage laten vastzetten voor een bepaalde rentevaste periode. Daardoor weet je nu al hoeveel je gedurende een langere periode (bijvoorbeeld tien, vijftien of twintig jaar) aan maandlasten moet betalen.
  5. Eventueel kun je je hypotheek verhogen. Dat is bijvoorbeeld handig als je verbouwplannen hebt of interesse hebt om je huis te verduurzamen.

 

 

Euridice bespaarde ruim 50% op haar maandlasten door over te sluiten

Oversluiten kan je een flink voordeel opleveren. Dat bewijst ook Euridice. Zij sloot haar hypotheek via Van Bruggen Adviesgroep over en vertelt hoe ze daardoor 50% minder aan maandlasten ging betalen, terwijl ze juist meer leende. Lees haar verhaal.

Overwaarde whitepaper downloaden

 

Wat kost oversluiten?

Oversluiten is niet gratis. Je betaalt hiervoor diverse oversluitkosten. De belangrijkste kostenpost is de boeterente. Dit is het bedrag dat je aan de hypotheekaanbieder moet betalen voor het feit dat je je hypotheek tijdens de rentevaste periode oversluit en dus bij deze aanbieder vertrekt.

Oscar NoorlagLet op: Sluit je je hypotheek over aan het einde van de rentevaste periode? Dan is oversluiten boetevrij. Dit is dan ook altijd een goed moment om kritisch te kijken of je wellicht voordeliger uit bent bij een andere hypotheekaanbieder. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs kijken hierin graag met je mee.

Naast de boeterente, betaal je bepaalde andere kosten. Het gaat bijvoorbeeld om taxatiekosten voor de verplichte taxatie van je woning, notariskosten voor de hypotheekakte en de inschrijving in het Kadaster en kosten voor hypotheekadvies. Maar als het goed is, levert oversluiten je meer op dan dat het je kost en heb je deze oversluitkosten dus al snel terugverdiend.

 

Is oversluiten interessant voor jou?

Vraag je je af of oversluiten voor jou een interessante optie is? Onze hypotheekadviseurs duiken er graag voor je in tijdens een kosteloze kennismaking. Zo kom je al binnen een uur te weten of oversluiten gunstig is voor jou of dat je andere opties hebt om op je hypotheek te besparen. Plan een gratis oriëntatiegesprek!

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Je hypotheek oversluiten is zinvol als je er financieel op vooruitgaat. Dit betekent dat je door de oversluiting minder rente gaat betalen dan wat je op dit moment deed. De actuele rente moet daarvoor dus lager liggen dan het percentage dat je nu betaalt. Daarnaast is oversluiten mogelijk zinvol als je bij een andere aanbieder een beter hypotheekproduct kunt afsluiten of als je je hypotheek wilt verhogen. Of oversluiten specifiek voor jou interessant is? Het antwoord op die vraag is altijd een kwestie van maatwerk. Onze hypotheekadviseurs kijken graag (gratis!) mee om je hier persoonlijk over te adviseren.

De hypotheekaanbieder bepaalt de boeterente aan de hand van diverse factoren. Hoe langer je rentevaste periode nog duurt, hoe meer boete je moet betalen. Ook betaal je meer als je hypotheekschuld relatief hoog is. Verder geldt: ligt de actuele rente veel lager dan je huidige rentepercentage, dan betaal je een hogere boeterente dan wanneer het verschil kleiner is.