Het inkomensbescheiden bestaat uit documenten die een hypotheekaanbieder opvraagt voordat je een lening kunt krijgen. Met deze documenten bewijs je hoe jouw inkomen er op dit moment uitziet. Als je in loondienst werkt, is het inkomensbescheiden een originele werkgeversverklaring en een kopie van een recent salarisoverzicht. Ook is soms een intentieverklaring nodig, als je een tijdelijk contract hebt maar wel uitzicht hebt op een vast contract. Ben je zelfstandige? Dan bestaat het inkomensbescheiden onder andere uit jaarverslagen opgesteld door een externe accountant.
Bereken jouw maximale hypotheekHoe werkt dat als je geen vast contract hebt?
Een hypotheek zonder vast contract is zeker wel een mogelijkheid. Het aanvraagproces verloopt alleen iets anders. De berekening van je maximale hypotheek ook.
Als zzp’er moet je bijvoorbeeld je drie laatste jaaropgaven laten zien, waaruit blijkt wat je netto winst is geweest. Ben je pas één tot drie jaar zzp’er? Dan volstaat je laatste jaaropgave in combinatie met bewijzen van je eerdere inkomen in loondienst. Houd er rekening mee dat de hypotheekaanbieder vaak om aanvullende documenten zal vragen, zoals een ondernemingsplan en een KvK-uittreksel.
Ook als flexwerker of wanneer je voor een uitzendbureau werkt, zijn er wellicht kansen om een hypotheek aan te vragen. In ons artikel over een hypotheek zonder vast contract lees je alles over de mogelijkheden.
Tip: Een hypotheek zonder vast contract is altijd maatwerk. Ga vooral eens met een adviseur van Van Bruggen in gesprek. In een oriëntatiegesprek kan diegene op basis van je inkomensbescheiden voor je uitrekenen hoeveel jij kunt lenen. Dat is altijd gratis én vrijblijvend!
Hoeveel hypotheek kun jij krijgen? Ontdek het zelf!
Voordat je een huis gaat kopen, wil je vast weten hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt. Krijg via onze rekentool een eerste indicatie van je maximale hypotheek. Of vraag een oriëntatiegesprek aan met een adviseur bij jou in de buurt om zeker te weten wat jouw leenopties zijn.
Daarvoor speelt meer mee dan alleen hoeveel je verdient. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in loondienst of werk je als zzp’er, flexwerker of uitzendkracht? Heb je een vast contract of een intentieverklaring, of werk je op tijdelijke basis zonder intentieverklaring? Het is een kwestie van maatwerk hoeveel jij precies kunt lenen. Onze adviseurs kunnen dit in een kosteloos gesprek voor je uitrekenen. Zo weet je meteen of een koophuis voor jou een optie is en, zo ja, binnen welke prijsklasse je naar huizen kunt gaan kijken.
Voor de toetsing van een hypotheek aan je inkomen wordt in principe gekeken naar je bruto jaarinkomen. Sommige extra’s, zoals vakantiegeld, worden daar ook bij opgeteld. Let op dat eventuele schulden, zoals een creditcardschuld of studieschuld, van je inkomen worden aftrokken. Ga je samen met een partner een huis kopen? Dan wordt de maximale hypotheek gebaseerd op jullie gezamenlijke inkomen. Tenzij jullie daar een andere keuze voor maken natuurlijk en de hypotheek maar op één naam laten zetten.