Een werkgeversverklaring, wat is dat? De werkgeversverklaring is een verklaring waarin jouw inkomenssituatie wordt toegelicht als je een financieel product wilt aanvragen. Je werkgever vult deze verklaring in als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. De geldverstrekker gebruikt dit document om vast te stellen wat je inkomen is en of je de maandlasten voor de hypotheek op basis daarvan kunt betalen.
De betekenis van een werkgeversverklaring is als volgt: het is een document waarin je werkgever verklaart dat je voor hem of haar werkt en aangeeft wat je jaarinkomen is (inclusief o.a. vakantietoeslag of een dertiende maand). Ook staat hierin of je een vast of tijdelijk dienstverband hebt. Verder staan er bepaalde aanvullende gegevens in, zoals of je werkgever jou een lening heeft verstrekt en of er beslag is gelegd op je loon.
Een intentieverklaring kan onderdeel zijn van de werkgeversverklaring. Je kunt de intentieverklaring aanvragen als je geen vast dienstverband hebt. Je werkgever verklaart dan van plan te zijn om je tijdelijke contract na het aflopen ervan om te zetten in een vast contract. Let op: je werkgever is niet verplicht om dit daadwerkelijk te doen. Wel levert het je vaak een hogere maximale hypotheek op. Als je een intentieverklaring kunt laten zien aan de hypotheekaanbieder, dan behandelt de geldverstrekker jouw hypotheekaanvraag alsof je een vast inkomen hebt.
Je hebt een werkgeversverklaring nodig om een hypotheek aan te vragen als je in loondienst werkt. De geldverstrekker kan met dit document bepalen hoeveel jij verdient en hoeveel maandlasten je kunt dragen. Op basis hiervan berekent de hypotheekaanbieder je maximale hypotheek.
Let op: De werkgeversverklaring is een vast onderdeel van een hypotheekaanvraag, maar is niet altijd noodzakelijk. Soms kun je ook een hypotheek aanvragen zonder vast contract en werkgeversverklaring, bijvoorbeeld als je ondernemer bent.
Stap hiervoor naar je werkgever. Die kan er één voor je opstellen. De meeste werkgevers hebben ervaring met het verstrekken van werkgeversverklaringen. Check wel goed of je werkgever het meest recente model gebruikt. Anders loop je het risico dat het document wordt afgewezen en moet je opnieuw een verzoek doen aan je werkgever.
Wil je zeker weten dat je werkgever het juiste document gebruikt? Via onze site kun je direct een actuele werkgeversverklaring downloaden. Deze is volgens de laatste richtlijnen voor werkgeversverklaringen opgesteld. Daarmee zit je dus in elk geval goed.
Soms stuit je bij het (laten) invullen van een werkgeversverklaring op problemen. Sommige werkgevers doen dit niet op de juiste manier, waardoor je opnieuw een verklaring moet aanvragen. Dat is zonde, want daardoor ontstaat vertraging in het proces. Hoe sneller de hypotheek geregeld is, hoe eerder je ook zekerheid hebt dat de woning straks van jou is.
Daarom een paar tips voor het correct (laten) invullen van de werkgeversverklaring:
Als je ondernemer bent, heb je geen loonstrook. In dit geval wordt je inkomen bepaald aan de hand van je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Ben je korter dan drie jaar maar langer dan 12 maanden ondernemer? Dan kom je mogelijk alsnog in aanmerking voor een hypotheek. Bekijk onze uitleg over een zzp-hypotheek.
Van Bruggen Adviesroep werkt samen met specialisten om jouw inkomen als ondernemer correct vast te stellen. Deze gespecialiseerde dienstverleners maken een professionele analyse van de jaarrekeningen van je onderneming. Het doel is om nauwkeurig in te schatten hoe haalbaar het is dat jij de maandlasten voor je gewenste hypotheek kunt dragen. De analyse en uitkomst daarvan hebben voor een geldverstrekker dezelfde waarde als een loonstrook.
Nu weet je wat een werkgeversverklaring is. Ben je benieuwd hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen op basis van je inkomen of jaarcijfers? Wij rekenen het graag voor je uit in een gratis eerste kennismaking. Zoek een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt en plan vandaag nog een kosteloos gesprek.
De werkgeversverklaring is meestal drie maanden geldig. Soms iets langer, soms iets korter. Is de geldigheid verlopen? Dan moet je een nieuwe werkgeversverklaring aanvragen.
Nee, voor je werkgever is de intentieverklaring niet bindend. Dit betekent dat je je er niet op kunt beroepen als je werkgever besluit om na afloop van je dienstverband toch je contract niet om te zetten in een vast contract. In de verklaring geeft hij of zij alleen aan op dit moment van plan te zijn dit te doen.
Deze kun je opvragen bij je werkgever. Vaak doe je dit bij de HR-afdeling van je werkgever. Je leidinggevende vult het formulier in. Wellicht heeft je werkgever al een formulier hiervoor liggen. Zo niet, dan kun je onze pdf van een werkgeversverklaring downloaden en die laten invullen.