Hypothecaire geldlening is een ander woord voor hypotheek. Dit is dus een geldlening waarbij het onderpand vaak een woning of ander onroerend goed is.
Waar sluit ik een passende hypotheek af?
Als je een hypothecaire geldlening wilt afsluiten voor een nieuwe woning, moet je een keuze maken tussen tientallen geldverstrekkers en verschillende producten. Belangrijk voor je keuze zijn onder andere de volgende zaken:
- Hoe lang laat je de rente vastzetten? Kies je voor een korte of lange rentevaste periode?
- Bij welke hypotheekaanbieder heb je lage maandlasten?
- Voor welke hypotheekvorm ga je: een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of deels aflossingsvrije hypotheek?
- Wat doe je met je eventuele huidige hypotheek: meenemen of oversluiten?
- Neem je een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie?
- Hoeveel ga je lenen: het maximale bedrag of minder dan dat?
Verdiep je daarnaast goed in de kleine lettertjes en vergeet ook de verzekeringen bij je hypotheek niet. Geen zorgen: een hypotheekadviseur kan je bij al deze vragen begeleiden en geeft je er advies over. Zo weet je zeker dat je goed zit.
Tip: Schakel je hypotheekadvies in? Check dan altijd of de hypotheekadviseur onafhankelijk is. Dit betekent dat de adviseur met een groot aantal hypotheekverstrekkers samenwerkt. De adviseur kan dan gericht op zoek gaan naar een hypotheek die binnen het grote aanbod specifiek bij jou past.
Onafhankelijk advies inschakelen?
Kun jij de hulp van een financieel adviseur goed gebruiken bij het afsluiten van je hypotheek? Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs staan voor je klaar. Vraag een gratis eerste gesprek aan. Dan vertellen we je meer over jouw hypotheekopties.
Hoeveel hypotheek je kunt afsluiten, hangt af van je toetsinkomen en van de waarde van je (toekomstige) woning. In principe kun je maximaal 100% van je woningwaarde lenen (of 106% als je energiebesparende maatregelen meefinanciert). Wel wordt de hypotheek getoetst aan je inkomen. Dit moet voldoende zijn om, volgens de normen van de geldverstrekker, de hypotheek te kunnen dragen.
In principe sluit je een hypotheek af voor 30 jaar. Dat is de gebruikelijke looptijd. Soms kun je ook een kortere of langere looptijd afspreken.