Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Erfpachtcanon

Erfpachtcanon

Geldt voor de grond bij jouw woning of zakelijke pand erfpacht? Dan is de grond niet van jou, maar huur je die als het ware van een particulier, organisatie of de gemeente. Hiervoor betaal je elke maand een bedrag: het erfpachtcanon. Dit is een vast bedrag dat je verschuldigd bent aan de grondeigenaar.

Koop je een woning met erfpacht? Houd er dan rekening mee dat het erfpachtcanon een vast terugkerende kostenpost is? Die zorgt er aan de ene kant voor dat je minder hypotheek nodig hebt om een woning te kunnen betalen; aan de andere kant betaal je er wel lange tijd kosten voor. Meer hierover weten? Onze financieel adviseurs geven je graag advies.

Gratis oriëntatiegesprek financieel advies

 

Hoeveel erfpachtcanon betaal je?

In de akte van vestiging staan de voorwaarden voor het erfpacht vastgelegd, waaronder de hoogte van het erfpachtcanon. Vaak betaal je het canon jaarlijks. Het bedrag ervoor kan worden herzien aan het eind van de looptijd. Dat betekent dat het tarief hiervoor na een aantal jaar opeens kan wijzigen. Stond het canon daarvoor een paar decennia vast, dan heb je kans dat je opeens veel meer aan erfpachtcanon kwijt bent.

De kosten voor het erfpachtcanon zijn fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je het volledige canon mag aftrekken van je belastbaar inkomen.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Er kan ook sprake zijn van eeuwigdurende erfpacht. Dit betekent dat het erfpachtcanon één keer wordt bepaald en dan voor eeuwig vaststaat. Je weet daardoor nu al zeker wat je de komende jaren aan erfpachtcanon kwijt bent.

Geen erfpachtcanon meer door erfpacht af te kopen

Wil je liever geen erfpachtcanon meer hoeven te betalen? Dan kun je ervoor kiezen het erfpacht af te kopen. Je betaalt daarvoor een eenmalige afkoopsom. Daarna is de grond van jou, stijgt je woningwaarde (de grond hoort nu ook bij je woning) en hoef je geen erfpacht meer te betalen.

Jouw erfpachter kan je waarschijnlijk vertellen wat de hoogte van de afkoopsom is. Vaak is die gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning en de actuele waarde van de grond.

Let op: de afkoopsom van erfpacht is niet fiscaal aftrekbaar. Wel mag je de rente aftrekken over een eventuele hypotheek of lening die je afsluit om het erfpachtcanon af te kopen.

 

Vragen over een huis kopen?

Sta jij op het punt om een nieuwe woning te kopen? Of zit je nog in de oriëntatiefase en heb je specifieke vragen over een huis kopen? Onze hypotheekadviseurs gaan graag met je zitten voor een vrijblijvend gesprek. Daarna weet je precies wat jouw opties zijn voor een nieuwe woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Ja, het erfpachtcanon is fiscaal aftrekbaar. Net als de hypotheekrente. Je mag dit bedrag dus aftrekken van je belastbaar inkomen bij de belastingaangifte. Als je het erfpacht afkoopt, zijn de afkoopkosten niet fiscaal aftrekbaar. Wel mag je de rente over een eventuele lening of hypotheek voor het afkopen aftrekken van de belasting.

Erfpacht kan invloed hebben op je hypotheek. Als je jaarlijks erfpachtcanon betaalt, dan nemen daardoor je vaste lasten toe. Je kunt dus minder uitgeven aan je hypotheek. Daardoor kan je maximale hypotheek lager uitvallen. Is erfpacht voor eeuwig afgekocht, dan heeft dat geen invloed op je hypotheek. Je bent dan immers geen erfpachtcanon meer verschuldigd.