Boedelverdeling houdt in dat je bezittingen en schulden verdeelt tussen de mensen die daar recht op hebben. Het kan daarbij zowel gaan om geld als om goederen of een woning of zakelijk pand. Als je in scheiding ligt en getrouwd was in gemeenschap van goederen, dan moet je afspraken maken over de boedelverdeling. Ook is sprake van boedelverdeling als iemand is overleden en vermogen (in geld of in natura) achterlaat. De boedel wordt dan verdeeld over de erfgenamen.
Lig je in scheiding en waren jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft in principe elke partner recht op 50% van de schulden en 50% van de bezittingen. Dit betekent dat bijvoorbeeld de ene partner de andere moet uitkopen als één van de partners in het gezamenlijke huis blijft wonen.
Ook is er vaak sprake van gezamenlijke pensioensopbouw, waarbij de ene partner recht heeft op een deel van het tijdens de relatie opgebouwde ouderdomspensioen van de ander, en andersom. Een scheiding heeft dus ook mogelijk gevolgen voor je pensioen.
Goed om te weten: Een scheiding heeft dus de nodige financiële gevolgen. Wil je zeker weten dat je alles financieel goed geregeld hebt? Of ben je benieuwd naar jouw opties voor bijvoorbeeld een hypotheek na je scheiding? Onze financieel adviseurs staan voor je klaar.
Als iemand is overleden, dan moet het nalatenschap verdeeld worden. Wanneer er een testament ligt, dan is daarin vaak een boedelverdeling vastgelegd. Als dat niet zo is, dan geldt de wettelijke verdeling. Daarin staat bijvoorbeeld dat elk van de kinderen een gelijk deel erft. Ook de partner van de overledene heeft, als die nog leeft, recht op een “kindsdeel”.
Het overlijden van een dierbare of een scheiding is niet niks. Ook financieel gezien komt er veel op je af na zo’n ingrijpende gebeurtenis. Wij helpen je graag om orde op zaken te stellen en helder in kaart te brengen wat jouw mogelijkheden en aandachtspunten zijn. Plan een gratis oriëntatiegesprek bij een van onze adviseurs.
In situaties als een scheiding of na overlijden moeten de bezittingen en schulden verdeeld worden. Hoe dit precies gaat, hangt af van de gemaakte afspraken. Waren jij en je ex-partner bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd of onder huwelijkse voorwaarden? Ligt er een testament van de overledene of geldt de wettelijke verdeling? Vaak ga je hier met de notaris voor zitten om alles goed te regelen.
Jij en je ex-partner hebben allebei recht op 50% van het ouderdomspensioen dat jullie tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben opgebouwd. Overigens kan het ook zijn dat jullie hier andere afspraken over hebben gemaakt. In dat geval zijn die afspraken uiteraard leidend.