Het zijn onrustige tijden. Een paar weken geleden zagen we de draai van dalende hypoheekrentes naar stijgende hypotheekrentes. Bovendien leek het erop dat die stijging ook nog wel even door kon zetten. Maar juist de stijging van de rentes zorgde ervoor dat enkele kleinere banken in de Verenigde Staten en Credit Suisse uit Zwitserland de afgelopen twee weken in de problemen kwamen en gered moesten worden.
Die onrust zorgde er ook voor dat beleggers inmiddels verwachten dat de centrale bankiers hun rente minder gaan verhogen dan eerder was voorspeld. Het doel van centrale bankiers is niet alleen meer de inflatie naar beneden brengen, maar het behoud van financiële stabiliteit is opeens ook een belangrijke factor geworden.
Op de kapitaalmarkt zagen we daardoor de afgelopen twee weken een hele forse daling. Wat duidelijk te zien is in de grafiek die de kapitaalmarktrente van 10 jaar vast voor Nederland laat zien.
In twee weken tijd is de kapitaalmarktrente met maar liefst een half procent gedaald.
Renteverhoging ECB
De bankenonrust weerhield de Europese Centrale Bank (ECB) er niet van om afgelopen donderdag haar rente met een half procent te verhogen naar 3%. Maar de toelichting op het besluit was wel veranderd. In tegenstelling tot de vorige vergadering houdt de ECB een slag om de arm of er op de volgende vergadering, die over zes weken plaatsvindt, een nieuwe renteverhoging doorgevoerd gaat worden. Ze laten dat afhangen van de ontwikkeling van de inflatie, maar ook zal de financiële stabiliteit dan meegewogen worden.
De ECB gaf in de toelichting op het besluit aan dat de kerninflatie nog steeds stijgt en dat daarom in beginsel de rente nog verhoogd moet worden. De kerninflatie is met 4,6% in 2023 hoger dan de 4,2% in december 2022. De ECB benadrukte nog eens dat de Europese banken er goed voorstaan; veel beter dan tijdens de bankencrisis in 2008.
Eerste voorzichtige hypotheekrenteverlagingen
Veel geldverstrekkers keken afgelopen week nog even de kat uit de boom. Ongeveer 2 op de 5 geldverstrekkers besloten om de hypotheekrentes te verlagen, en dan vooral voor 10 en 20 jaar vast.
Verwachting
De kans is groot dat we deze week meer hypotheekrenteverlagingen gaan zien. Voor de middellange termijn is het heel lastig om te voorspellen wat zowel de variabele als vaste hypotheekrentes gaan doen. De komende weken moet blijken hoe de inflatie zich gaat ontwikkelen, maar ook is de vraag of de bankenonrust in de kiem gesmoord kan worden.
::BLOK:AANMELDENNIEUWSBRIEF::