Sommige geldverstrekkers verhoogden meerdere keren hun hypotheekrentes
De draaiing van dalende naar stijgende hypotheekrentes, die zich drie weken geleden voorzichtig inzette, kreeg afgelopen weken een behoorlijke versnelling. Bijna alle geldverstrekkers verhoogden hun hypotheekrentes en sommige geldverstrekkers verhoogden zelfs meerdere keren in één week tijd; wat niet vaak voorkomt. De gemiddelde stijging lag rond de 0,15% voor de renteperiodes 5, 10, 20 en 30 jaar vast. Individueel zagen we uitschieters naar meer dan 0,4%. Deze stijging zat er aan te komen doordat geldverstrekkers tot nu toe voorzichtig waren met het volgen van de al weken stijgende marktrentes.
Stijgende inflatie zorgt voor stijgende rentes
Centrale bankiers waarschuwden er recent al voor, de inflatie gaat niet hard genoeg naar beneden. Dat blijkt nu ook uit de voorlopige inflatiecijfers over februari. Het CBS meldde dat de inflatie in februari volgens een eerste inschatting uitkomt op 8,0%. Daarmee kwam een einde aan vier maanden van steeds lagere inflatiecijfers. Van januari 2023 op januari 2022 was de inflatie 7,6%. Niet alleen in Nederland kwam de inflatie in februari hoger uit, ook in grote Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje lag de inflatie hoger.
Beleggers hoopten dat we dit jaar elke maand lagere inflatiecijfers zouden zien. Die hoop was er vooral doordat de hoge energieprijzen steeds minder invloed hebben op het inflatiecijfer, zolang die energieprijzen niet hoger liggen dan vorig jaar. Dat de inflatie toch hoog blijft, betekent dat niet alleen de energieprijzen de drijvende kracht achter de inflatie zijn. Bedrijven rekenen elkaar en uiteindelijk ook de consument steeds vaker hun stijgende kosten door. Hierin spelen ook gestegen loonkosten een rol.
De eerdere hoop dat lagere inflatiecijfers ertoe zouden leiden dat het einde van de renteverhogingen van de centrale bank binnenkort in zicht is, vervliegt steeds meer. Wij verwachten dat geldverstrekkers met hun hypotheekrentes de komende week de stijgende trend van de marktrentes verder zullen volgen.
Grafiek met grove voorspellende waarde
Hypotheekrentes volgen vaak met enige vertraging en in een minder grillig patroon de marktrentes. De Nederlandse kapitaalmarktrente 10 jaar vast is een goede indicator voor wat de 10 jaar vaste hypotheekrente gaat doen.
Het ingewikkelde aan deze grafiek is dat er sprake is van twee assen met verschillende waarden. Op de linker-as staan de waarden voor de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met NHG, waarbij de ontwikkeling van die rente wordt weergegeven met de blauwe lijn. Op de rechter-as staan de waarden van de kapitaalmarktrente en geeft de oranje lijn de ontwikkeling aan. Het verschil in waarden tussen de linker- en rechter-as is het gemiddelde verschil van 1,6% dat we in 2022 zagen tussen de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente en de kapitaalmarktrente van 10 jaar. Uit de ontwikkeling van de oranje en blauw lijn volgt dat er een grote kans is dat de hypotheekrentes de komende week verder omhoog gaan.
::BLOK:AANMELDENNIEUWSBRIEF::