Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Einde renteverhogingen nog niet in zicht

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Er waren afgelopen week minder hypotheekrenteverhogingen dan in de weken daarvoor. Daardoor zagen we een verdere afvlakking van de gemiddelde hypotheekrente stijgingen. Op het hoogtepunt ging de gemiddelde 20 jaar vaste hypotheekrente met NHG in één week omhoog met 19 basispunten (ofwel 0,19 procentpunt). Drie weken geleden was dat afgenomen naar 12 basispunten, twee weken geleden was dat 6 basispunten en afgelopen week was de stijging 4 basispunten. Wij achten de kans groot dat de hypotheekrentes de komende week toch weer iets harder gaan stijgen. Reden: de dalende trend voor de marktrentes als gevolg van de oorlog in Oekraïne is omgeslagen in een stijgende trend.

Gemiddelde renteontwikkeling maart 2021 t/m maart 2022

Marktrentes stijgen

De oorlog in Oekraïne zorgde ervoor dat de stijging van de marktrentes, die al aan de gang is sinds half december vorig jaar, heel tijdelijk onderbroken werd. Beleggers wisten even niet heel goed welke kant het op zou gaan en we zagen een grillig verloop van onder andere de 10 jaar kapitaalmarktrente van Nederland. Maar deze week is toch duidelijk de stijgende lijn weer opgepakt. De marktrentes staan op een niveau die we voor het laatst rond eind 2018 en begin 2019 hebben gezien. 

Belangrijke reden is dat de inflatie de komende tijd hoogstwaarschijnlijk hoog blijft, ver boven de waarde die als comfortabel wordt gezien. Het meest duidelijk zien we dat aan de energieprijzen. Wie een variabel energiecontract heeft, wordt geconfronteerd met een grote onzekerheid over de hoogte van de energierekening dit jaar. Bij de pomp gaan de benzine- en dieselprijzen op dag basis soms met tien cent omhoog. Tot slot merken we het ook steeds meer bij de dagelijkse boodschappen en andere inkopen die we doen. De prijzen gaan snel omhoog. Het kabinet probeert met de aangekondigde accijns- en btw-verlaging voor energie en brandstof de schade iets te beperken. 

Het CBS maakte bekend dat de inflatie in februari iets lager uitkwam dan in januari, maar met 6,2% ligt die nog altijd heel erg hoog. Een inflatie van 6,2% betekent dat je in vergelijking met februari 2021 voor eenzelfde pakket aan boodschappen/goederen je nu € 106,20 betaalt, terwijl je daar vorig jaar € 100,00 voor betaalde. 

ECB bouwt stimuleringspakket versneld af 

Niet alleen de Nederlandse inflatie is hoog, dat geldt voor de hele eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) geeft toe dat de hoge inflatie niet meer tijdelijk is en verwacht dat in 2022 de eurozone uitkomt op een inflatie van 5,1%. De ECB heeft daarom besloten het opkoopprogramma van obligaties sneller te gaan afbouwen. De kans op een renteverhoging in 2022 van de ECB rentes is volgens beleggers ook een stuk dichter bijgekomen. 
Doordat de ECB zo enorm lang heeft gewacht met het afbouwen van het stimuleringsprogramma en het verhogen van haar rente, heeft ze maar heel weinig middelen om een eventuele recessie in combinatie met hoge inflatie aan te pakken.

Korte hypotheekrentes verhoudingsgewijs meer gestegen 

De stijging van de gemiddelde hypotheekrentes ligt voor de verschillende rentevaste periodes allemaal zo rond de 6 tienden. De stijging is met 0,57 procentpunt voor 5 jaar vast het laagst en voor de populairste rentevaste periode van 20 jaar vast met 0,67 procentpunt het hoogst. 
Kijken we naar de relatieve stijging, dan zien we dat in verhouding hoe langer de rentevaste periode hoe minder hard de rentes zijn gestegen. De gemiddelde rentes van 5 en 10 jaar vast gingen met ruim 60% omhoog. Voor 20 jaar vast ligt dat iets onder de 50% en voor 30 jaar vast net onder de 40%.

Hypotheekrentestijging 2022 (met nhg)

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.