Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Zal ik verhuizen of verbouwen?

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Het nummer ‘Should I stay or should I go’ van de Britse popgroep The Clash gaat over een stormachtige relatie. Maar de titeltekst is net zo relevant voor een grote groep huizenbezitters die zich afvragen of ze beter een andere woning kunnen kopen op de stormachtige woningmarkt, of toch kiezen voor een verbouwing van hun huidige woning. Laten we iets dieper in dat dilemma duiken.

Meer hypotheekaanvragen voor extra hypotheek dan voor aankoop woningen

In de eerste twee maanden van 2024 zien we dat het aantal hypotheekaanvragen voor een extra hypotheek (24.596 aanvragen in totaal) 8% hoger ligt dan het aantal aanvragen voor de aankoop van een andere koopwoning (22.742 aanvragen). Een belangrijke oorzaak is de krapper wordende huizenmarkt. Het aantal woningen dat beschikbaar staat op Funda daalt al een paar maanden op rij. In oktober 2023 waren dat nog ongeveer 45.000 huizen; nu is dat gedaald naar 35.000 woningen. Overigens is dat ook deels een seizoenspatroon: aan het begin van het jaar zetten standaard minder mensen hun huis te koop.

Het goede nieuws is dat afgelopen januari 10% meer woningen passeerden bij de notaris dan in januari 2023. Bovendien stijgt het koopwoning-sentiment. Dat zien we ook terug in stijgende huizenprijzen. Dat betekent dat je bij de aankoop van een andere woning meer voor je huidige koopwoning krijgt, maar ook meer moet betalen voor je volgende woning. Als het lastig is om een betaalbare andere koopwoning te vinden, dan is je huidige woning verbouwen in sommige gevallen een goede alternatieve optie.

Redenen om te verhuizen of te verbouwen

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je huidige koopwoning niet je ideale woning is. Een aantal mogelijke redenen zijn:

  • De woning is te groot geworden, omdat je partner en jij uit elkaar zijn gegaan of omdat de kinderen het huis hebben verlaten.
  • Je wilt een grotere tuin of een tuin op het zuiden. Je huidige tuin ligt minder gunstig.
  • Je hebt vervelende buren die veel lawaai maken of de buurt is erop achteruitgegaan.
  • Je huidige werk ligt ver weg van je woonplaats of je wilt dichter bij je familie wonen
  • Je wilt graag naar een twee-onder-één-kap of een vrijstaande woning verhuizen. Of je wilt van een appartement graag naar een eengezinswoning

Wil je hier wat aan doen? Dan heb je in feite maar één optie: verhuizen.

Maar er zijn ook veel redenen waarbij je een afweging kunt maken tussen verhuizen of verbouwen:

  • Je wilt een extra slaapkamer, een werkkamer, een grotere woonkamer of serre.
  • Je bent uitgekeken op je keuken of badkamer.
  • Je woning is niet goed geïsoleerd, waardoor het wooncomfort minder is en/of je verbruikt veel elektriciteit, waardoor je een hoge energierekening hebt.

Voor- en nadelen van verhuizen versus verbouwen

De afweging tussen verhuizen en verbouwen is afhankelijk van diverse factoren die per persoon kunnen verschillen. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen tegenover elkaar.

 

Verhuizen

Verbouwen

Buren en buurt

Je kiest zelf je nieuwe buurt. Deels weet je natuurlijk pas echt hoe de buurt is, als je er woont.

Je kent je buren en de buurt al goed. Maar je kunt je buren en buurt niet veranderen.

Aantal kamers en woonruimte

Dat kun je zelf bepalen bij je selectiecriteria.

Zijn er mogelijkheden om kamers uit te breiden of juist samen te voegen?

Kun je met een dakkapel meer woonruimte creëren?

Kun je uitbouwen of ombouwen?

Andere badkamer of keuken

Dit kun je meenemen bij je selectie-criteria, maar ook een andere badkamer of keuken is misschien niet geheel jouw stijl, tenzij je een nieuwbouwwoning koopt.

Wel heb je de mogelijkheid om te verbouwen voordat je er gaat wonen.

Je kunt zelf een nieuwe badkamer of keuken kiezen.

Wel moet je verbouwen terwijl je er woont (of tijdelijk elders gaan wonen).

 

 

Verduurzamen

Je kunt een energiezuinig huis kopen met een goed energielabel of zelfs een heel energiezuinige nieuwbouw­woning.

Maar hoe energiezuiniger een woning is, hoe duurder de woning zal zijn.

Met o.a. isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen kun je  een beter energielabel en meer wooncomfort creëren.

Bij sommige woningen loop je wel tegen beperkte mogelijkheden aan.

Er zijn subsidies beschikbaar, je energierekening gaat omlaag en de waarde van je woning stijgt.

Rompslomp

Verhuizen betekent veel werk. Denk aan je huis verkopen en spullen inpakken en uitpakken. Mogelijk moet je ook een nieuwe school voor de kinderen zoeken.

Je zit enige tijd in de rommel als je verbouwt terwijl je in het huis woont. Een andere optie is om tijdelijk ergens anders te wonen.

Woningmarkt

Het kan lastig en duur zijn om je ideale woning te vinden.

Het is waarschijnlijk wel makkelijk om je huidige woning te verkopen.

Je woning neemt in waarde toe door een verbouwing, maar je investeringskosten zijn meestal hoger dan de waardestijging.

Financiële aspecten van verhuizen en verbouwen

Vanuit financieel oogpunt kunnen we niet zeggen dat het standaard interessanter is om te verhuizen of te verbouwen. Dat hangt onder andere af van je persoonlijke situatie en ook van de toekomstige huizenprijzenontwikkeling.

We kunnen wel enkele financiële aandachtspunten benoemen voor zowel verhuizen als verbouwen. Een deel daarvan hebben we ook al kort benoemd bij de voor- en nadelen van verhuizen en verbouwen.

Verhuizen

Voordat je op huizenjacht gaat, is het heel belangrijk om te kijken welke verhuisregeling je hypotheek heeft. Bij bijna alle geldverstrekkers kun je een lage hypotheekrente meenemen naar een volgende woning, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden verschillen enorm per geldverstrekker. Het zou jammer zijn als je er pas na de aankoop van een woning achter komt dat jij je lage hypotheekrente toch niet kunt meenemen.

Verhuizen betekent dat je extra kosten moet maken, zoals 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van je nieuwe woning, notariskosten, verhuis- en inrichtingskosten en eventuele verbouwingskosten. Ook betaal je mogelijk dubbele hypotheekkosten en kosten voor de overbruggingshypotheek als je tijdelijk twee woningen hebt.

Als je naar een energiezuiniger woning verhuist, worden je energiekosten misschien wel lager, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Dat geldt bijvoorbeeld niet automatisch als je naar een veel grotere woning of een vrijstaande woning verhuist.

Verbouwen

Als je gaat verbouwen, kijk dan ook altijd meteen naar de mogelijkheden om te verduurzamen. Een groot aantal energiebesparende maatregelen verdien je al na enkele jaren terug door de lagere energierekening die ze opleveren. Bovendien stijgt de waarde van je woning door de verduurzaming. Zoek ook uit of je in aanmerking komt voor subsidies. Dat scheelt je een bedrag. Ook goed om te weten: bij een klein aantal geldverstrekkers betaal je een lagere rente als je gaat verduurzamen of kun je zelfs over je gehele hypotheek een kleine rentekorting krijgen.

Maak een goede begroting en zorg dat je een ruime buffer aanhoudt voor tegenvallers. Als de uiteindelijke verbouwingskosten meevallen, kun je het restant extra aflossen. Als je kosten hoger blijken te zijn dan je begroting moet je veel extra kosten maken om extra te lenen. Dat wil je voorkomen.

Door een verbouwing stijgt de waarde van je woning. Maar de ene verbouwing leidt tot een hogere waardestijging dan de andere. Een andere badkamer of keuken levert als investering over het algemeen een kleinere waardestijging op dan bijvoorbeeld een uitbouw.

Als je met een aannemer gaat werken vraag dan offertes bij verschillende aannemers op, zodat je kunt vergelijken.

Meld bij je financieel adviseur dat je gaat verbouwen. Dan kan de adviseur meekijken of je opstalverzekering aangepast moet worden.