Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Neem bij verbouwing ook verduurzaming mee

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Bij bijna iedereen gaat het om de zoveel tijd kriebelen: “Is mijn huidige huis nog mijn ideale woning?“ Het is voor veel mensen een lastige keuze: verhuizen of verbouwen. Maar zelfs zij die kiezen voor verhuizen, gaan regelmatig ook nog verbouwen in de nieuwe woning. Bij een verhuizing gaat het vaak om een nieuwe keuken en/of badkamer. Voor degene die in de huidige woning blijft wonen, gaat het naast een keuken en badkamer om bijvoorbeeld een dakkapel, een uitbouw of het geschikt maken van een kamer om er te kunnen werken.

Bij een verbouwing zal de aandacht in eerste instantie snel gericht zijn op die nieuwe badkamer, keuken of uitbouw. Minder leuk -maar wel heel belangrijk- is om meteen te kijken hoe je je woning energiezuiniger kunt maken. Dat levert je lagere woonlasten op, een hogere waarde van je woning, een betere verkooppositie in de toekomst en een hoger wooncomfort. Het is een gemiste kans als je op het moment van verbouwen niet naar de verduurzamingsmogelijkheden van je woning kijkt.

Verduurzaming hoeft niet meteen

Als je graag die nieuwe keuken wilt hebben, dan hoef je niet ook meteen én de keuken te doen én de verduurzaming (bijvoorbeeld de isolatie van je woning). Bij sommige verbouwingen kan het overigens wel handig zijn om de verduurzaming tegelijk uit te voeren met de reguliere verbouwing.

Maar als je wilt kun je bepaalde verduurzamingsmaatregelen ook later uit laten voeren. Dan wordt het geld voor de verduurzaming in eerste instantie in een bouwdepot gezet. Vaak heb je twee jaar de tijd om de verbouwing/verduurzaming uit te voeren. Zorg er wel voor dat je ruim begroot. Je kunt beter na een verbouwing geld overhouden, wat je vervolgens op de hypotheek kunt aflossen, dan dat je aan het einde van je budget nog een stuk verbouwing te gaan hebt.

Hoeveel kost verduurzamen?

Hoeveel geld je nodig hebt om te verduurzamen hangt erg af van je woning. Over het algemeen geldt hoe ouder de woning, hoe slechter het energielabel van de woning, hoe hoger de kosten van verduurzamen. Maar ook hoe hoger de besparing op de energielasten! Sommige huishoudens betalen honderden euro’s per maand aan energiekosten en kunnen dit door verduurzaming fors terugbrengen; want ook op de langere termijn is de verwachting dat we te maken zullen hebben met hogere energiekosten dan voor de oorlog in Oekraïne.

Stel je hebt een extra hypotheek nodig van € 25.000,- voor je verbouwing. Dan kost je dat bij een rente van 4,5% € 127,- bruto per maand; uitgaande van een annuïteitenhypotheek. Voor veel mensen zal dit die nieuwe badkamer of keuken wel waard zijn. Doordat de rente aftrekbaar is, komt de netto maandlast lager uit. In het eerste jaar ruim € 92,-, waarbij die netto maandlast wel elk jaar iets zal toenemen.

Stel je laat tegelijk je woning verduurzamen middels bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen en die kosten in totaal nog eens € 25.000,-. Dan verdubbelen je extra hypotheeklasten. Maar grote kans dat je die € 127,- extra bruto maandlast ruimschoots goedmaakt met een lagere energierekening.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.