Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Woongedeelte en bedrijfsruimte

Geldverstrekkers kijken onder andere naar de verhouding tussen woonruimte en bedrijfsruimte. Veel geldverstrekkers stellen de regel dat het woongedeelte minimaal de helft tot twee derde van de totale ruimte moet zijn. De verdeling tussen deze ruimtes moet in een taxatierapport vastgelegd worden. Bij de meeste geldverstrekkers kun je tot 100% van de waarde van het pand financieren, maar bij sommige bij geldverstrekkers ligt het maximaal te financieren bedrag lager.

Hypotheek als ondernemer berekenen

Het berekenen van je zzp-hypotheek is dus maatwerk. Wel kun je een eerste indicatie krijgen van jouw maximale hypotheek als zzp’er. Vul hieronder jouw winst van de afgelopen drie jaar (als je minimaal drie jaar ondernemer bent) in. Dan krijg je een eerste indicatie van je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Wonen in het pand

Geldverstrekkers stellen als verplichting dat je zelf in het woongedeelte gaat wonen. Is dit niet het geval? Dan wordt de aankoop van het pand volledig zakelijk gezien en zul je dus ook een zakelijke financieren moeten afsluiten. Minder geldverstrekkers zijn namelijk bereid om hier een hypotheek voor te verstrekken.

Fiscale kwalificatie van de werkruimte

Ben je een zzp’er die een woning met eigen kantoorruimte heeft? Let er dan op dat een eigen werkruimte niet automatisch fiscaal gekwalificeerd is als een werkruimte. De kosten voor deze ruimte zijn dus niet altijd als bedrijfskosten aftrekbaar. Hiervoor moet je voldoen aan het zelfstandigheidscriterium en het inkomenscriterium.

Zelfstandigheidscriterium: De werkruimte is in theorie apart te verhuren. Dit betekent dat de ruimte een eigen ingang en sanitair heeft.

Inkomenscriterium: Dit criterium stelt eisen aan welk deel van je inkomsten minimaal in en vanuit die ruimte wordt verdiend.

Jouw persoonlijke situatie

Alle situaties en gevallen zijn anders. Geldverstrekkers kijken naar jouw situatie voor zij een hypotheek verstrekken. Wil je weten of jouw woning met bedrijfsruimte in aanmerking komt voor een hypotheek? De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep staan voor je klaar.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak