“Ik zie dat mensen momenteel echt behoefte hebben aan begeleiding bij hun pensioenopbouw en -uitkering”, vertelt Marcel van Gammeren, financieel- en pensioenadviseur bij Van Bruggen. “Voor veel mensen is het namelijk onduidelijk wat het pensioen nou eigenlijk precies is. Wat krijg ik aan AOW? Wat heb ik daarnaast aanvullend opgebouwd? Wat is het verschil tussen mijn huidige netto-inkomsten en mijn pensioeninkomen? Allemaal goede vragen. Het is verstandig om dit soort zaken inzichtelijk te maken voor jezelf. Hoe eerder hoe beter”, aldus Marcel. “De nieuwe pensioenwet – waar in de media veelvuldig over gesproken wordt – maakt het geheel er niet eenvoudiger op”, vult Eric Hobbelink, ook financieel- en hypotheekadviseur bij Van Bruggen, aan. “Des te meer het advies om er op tijd naar te laten kijken.”

Meer inzicht in pensioeninkomen

Iedereen in Nederland krijgt vanaf de AOW-leeftijd een AOW-uitkering. De Algemene Ouderdomswet – beter bekend als de AOW – is een volksverzekering die zorgt voor basispensioen. De meeste werknemers bouwen daarnaast pensioen op bij hun werkgever.

“Ken jij www.mijnpensioenoverzicht.nl al? Op deze website kun je bekijken hoeveel AOW je al hebt opgebouwd”, tipt Marcel. “Ook zie je per werkgever of pensioenfonds wat je daarnaast aan pensioen hebt opgebouwd, wat naar verwachting het bedrag is op jouw pensioenleeftijd én wat dit bij elkaar straks (netto per maand) voor jou betekent aan inkomsten.”

Waardeoverdracht van opgebouwd pensioen

“Heb jij een rijk arbeidsverleden, en duizelt het aantal getallen in het overzicht je een beetje? Dan kun je waardeoverdracht overwegen”, aldus Eric. “Dat kan binnen zes maanden na ‘pensioenbreuk’: een overstap naar een andere werkgever in een andere branche, of naar een ander pensioenfonds. Wij adviseren altijd in zo’n geval goed te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn met het reeds opgebouwde pensioen bij de ‘oude werkgever’ en het vorige pensioenfonds. Bij waardeoverdracht hevel je het opgebouwde pensioen in het ene fonds als het ware over naar het volgende. Door pensioenen te bundelen, wordt het overzichtelijker voor jezelf. Daarnaast heeft ieder pensioenfonds eigen regels en voorwaarden. Zij beleggen met jouw geld. Mogelijk levert het ene pensioenfonds je meer rendement op dan het ander. Door daar bewust naar te kijken en waar nodig actie te ondernemen, haal je voor jezelf het meeste uit je pensioen.”

Maatregelen voor meer inkomen voor later

“Als inkomsten en uitgaven van nu én de toekomst inzichtelijk zijn, wordt ook duidelijk of je vóór de pensioenleeftijd zelf nog stappen moet zetten om het pensioen aan te vullen”, gaat Marcel verder. “Daar zijn verschillende mogelijkheden voor: van sparen of beleggen tot je hypotheek aanpassen of oversluiten voor lagere maandlasten, de overwaarde van je woning benutten, of zelfs je huis verkopen en goedkoper gaan wonen.”

Praat met je werkgever over pensioen

Eric werkt regelmatig samen met werkgevers die zaken graag netjes willen regelen voor hun werknemers. Wist jij dat daar soms zelfs afspraken over zijn vastgelegd in de CAO? “Werkgevers schakelen mij bijvoorbeeld in omdat ze al hun (oudere) medewerkers financieel advies of een uitgebreide pensioencheck willen aanbieden. Dan ga ik met iedere individuele werknemer om tafel. Na een kop koffie en een goed gesprek zijn mensen in een uur al heel veel wijzer. Vervolgens maak ik een rapport, zodat ieder individu weet wat de mogelijkheden zijn voor de komende 10, 20 of zelfs 30 jaar.”

Klopt dus gerust bij jouw werkgever aan en vraag naar de mogelijkheden. Waarschijnlijk denkt hij graag met je mee. Wacht daar idealiter niet mee tot je al bijna met pensioen mag. Beter investeer je nu wat tijd (en eventueel kosten), dan dat je er op latere leeftijd achter komt dat je te laat bent om jouw wensen te realiseren.