Woonwensen na pensioen

Wist je dat geldverstrekkers vanaf 10 jaar voor de AOW-leeftijd beginnen te rekenen met het pensioeninkomen, als je een lening of hypotheek wilt afsluiten? Op dit moment is 57 jaar dus een kritieke leeftijd, een kantelpunt. Vóór die leeftijd wordt er namelijk gerekend met je huidige inkomen. Dat kan een significant ander maximaal leenbedrag opleveren. Denk daar dus over na als je nog actie wilt ondernemen:

Een hypotheek afsluiten rond pensioenleeftijd

Bij Van Bruggen merken we dat er momenteel veel vijftigers aankloppen met vragen. Zij hebben over het algemeen een hypotheek die tot ongeveer hun 65e loopt. Geldverstrekkers waren destijds geënt op hypotheken met een lange looptijd, vaak deels of geheel aflossingsvrij. Van vrienden en kennissen horen ze dat zij hun hypotheek hebben overgesloten en dat een flink bedrag scheelt in de maandlasten. Ze zijn benieuwd naar hun mogelijkheden, bijvoorbeeld om te profiteren van eventueel lagere rentestanden. Een goed moment, zeker als je vóór je 57e verjaardag aanklopt! En dan het liefst niet twee dagen, want met een hypotheekaanvraag ben je al snel 6 weken bezig, soms langer, die ruimte moet er zijn.

Altijd maatwerk

Wat moet je doen als je rond je 60e nog met een hypotheek zit? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Het algemene advies is: ga eens met een adviseur praten. Met tientallen adviseurs verspreid door het hele land is Van Bruggen altijd in de buurt. Onze adviseurs kijken graag met je mee, om je verder te helpen. Nu direct én in de toekomst. Bij ons kan je rekenen op deskundig en onafhankelijk advies op maat.

Het grotere geheel

Hoe oud je ook bent als je bij ons aanklopt en met welke kwestie je ook worstelt: bij Van Bruggen kijken we naar het grotere geheel. Wat nu interessant is, hoeft dat over 10 jaar niet per se meer te zijn. Zeker voor klanten die op korte termijn gaan stoppen met werken.

Het is vooral belangrijk dat je voor jezelf duidelijkheid krijgt over wat je wilt, nu én later: na je pensioen. Om een duidelijk beeld te schetsen van jouw financiële situatie (ook voor de toekomst) kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Ben je van plan om nog langere tijd, ook na je pensioen, in je huidige woning te blijven wonen?
  • Is het interessant om nu de hypotheek over te sluiten om te profiteren van de lage rente? Het is alleen interessant als dat je meer oplevert dan dat het je (aan boeterente) kost.
  • Hoe lang staat je rente nog vast? Het einde van de rentevaste periode is hét perfecte moment om je hypotheek – boetevrij – te wijzigen.
  • Zeker als dat moment voor je 57e valt, na je 57e rekenen geldverstrekkers met je pensioeninkomen, waardoor je vaak een lagere lening kunt krijgen.
  • Is er sprake van een (deels) aflossingsvrije hypotheek? En kun je die aflossen aan het einde van de looptijd? Of heb je voldoende pensioeninkomen, zodat de geldverstrekker de hypotheek wil verlengen?
  • Wat zijn de vooruitzichten voor het inkomen na de pensioenleeftijd?
  • Zit er overwaarde in de woning?
  • Wat is er nog mogelijk om je pensioenpotje aan te vullen?

Vind je het moeilijk om antwoord te geven op deze vragen? Of weet je wel wat je wilt, maar niet zo goed wat er mogelijk is? Klop dan gerust bij aan bij Van Bruggen. Wij denken met je mee en geven deskundig en onafhankelijk advies. Daarin laten wij altijd meerdere mogelijkheden naast elkaar zien. Zo krijg jij snel inzicht in verschillende opties voor jouw hypotheek en overwaarde, mogelijkheden voor leningen om je woning toekomstbestendig te maken, en de verschillen tussen diverse geldverstrekkers.